Page arrow

Word Express stiže u Booksu

Large 1756
Srijeda
21.10.2009.

Word Express, novi projekt književne razmjene u Jugoistočnoj Europi, kreće na put u četvrtak, 22. listopada 2009. Toga će se dana dvadeset mladih književnika iz Jugoistočne Europe i Velike Britanije zaputit vlakom iz Sarajeva, Bukurešta i Ljubljane prema Istanbulu, a na putu će se zaustavljati i gostovati u više gradova gdje će ih lokalni pisci predstavljati svojoj publici.

Tako će 24. listopada u Zagreb iz Ljubljane stići škotska pjesnikinja indijskog podrijetla Raman Mundair i turski pjesnik Efe Duyan, a dočekat će ih Slađana Bukovac, Slađan Lipovec, Marko Pogačar i Mima Simić.

Trodnevni zagrebački program naslovljen Intimni zemljovidi ostvarit će se kroz suradnju i razmjenu ovih šestero mladih pisaca, a zagrebačkoj publici pisci i projekt bit će predstavljeni u književnom klubu Booksa u subotu i nedjelju, 24. i 25. listopada u 20 sati.

Nakon Zagreba, s gostima putovanje nastavljaju Marko Pogačar i Mima Simić, preko Skopja i Soluna do Istanbula, gdje će sudjelovati na više različitih događanja, uključujući i novi književni festival Istanbul Tanpinar Literature Festival kao i godišnji Sajam knjige u Istanbulu.

U projekt će se do njegova završetka uključiti pedesetak autora i prevoditelja koji će istraživati kulturno, socijalno i političko nasljeđe regije, i družiti se s kolegama iz zemalja uključenih u projekt (Armenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Izrael, Makedonija, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Turska i Velika Britanija). Njihov će rad biti preveden na jezike regije i objavljen u književnim časopisima svih uključenih zemalja. Autori će imati mogućnost surađivati na europskim projektima koji kombiniraju pisanu riječ s video i filmskom umjetnošću, fotografijom i glazbom, a koji će biti prikazani u drugoj fazi projekta 2010.

Više o projektu pročitajte na službenim stranicama Word Expressa i Creative Collaborationa.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu