Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Za slobodu pjesnikove žene

Large liu x Foto: 美国之音海彦拍摄 / Wikipedia
Četvrtak
02.11.2017.
Više od 50 slavnih međunarodnih književnika i dramskih umjetnika poslalo je pismo kineskom predsjedniku Xiju Jingpingu s molbom da se oslobodi Liu Xia
Liu Xia je udovica Liua Xiaoboa, kineskog pjesnika i aktivista koji je 2010. dobio Nobelovu nagradu za mir. Xiaobo je bio osuđen na 11 godina zatvora zbog "poticanja subverzije državne moći". Nakon njegove smrti u lipnju, Kina je zadržala njegovu ženu u kućnom pritvoru iako Xia nije optužena ni osuđena ni za kakav zločin. Xia je pritvorena od 2010. i navodno boluje od srčanih problema i depresije. 
PEN America napisala je pismo koje je potpisalo 52 slavnih autora među kojima su Margaret Atwood, Philip Roth, Chimamanda Adichie, Tom Stoppard, George Saunders i drugi. Pismo između ostalog navodi: "Molimo vas da povučete kaznene mjere protiv Xije, da joj omogućite slobodu govora, slobodu viđanja drugih ljudi i putovanja. Xia je proteklih godina prošla kroz brojne muke naprosto zato što je bila žena čovjeka kojeg je Kina smatrala disidentom."
PEN America navodno se nada da će Donald Trump u službenom posjetu Pekingu 8. i 9. studenog potegnuti ovu temu, mada su za to male šanse.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu