Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Urgentne fragilnosti

Large zagreb Zagreb (Foto: Mario Fajt / Flickr)
Četvrtak
18.05.2017.
Od 22. do 28. svibnja održava se treći Zagreb Book Fest. Ove godine festival se razlikuje po tome što nas, uz klasične promocije knjiga, predstavljanja autora i igraonice za djecu, svake večeri očekuju diskusije s gostima o određenoj književnoj i političkoj temi. Sve diskusije vezane su uz krovnu temu Fragilnost
Da bismo se pripremili za sedam dana festivala koji nas čeka, odabrali smo pet programa koje je šteta propustiti:
Fragilnost ravnopravnosti: Žene, manjine i ostatak svijeta (moderira Morana Kasapović)
- ponedjeljak, Muzej za umjetnost i obrt, 20:00
U tematski širokoj diskusiji o ravnopravnosti i diskriminaciji sudjeluje troje iznimno zanimljivih ljudi s velikim profesionalnim i osobnim iskustvom.
Erica Fischer jedna je od vodećih ličnosti austrijskoga ženskog pokreta. U svom dugotrajnom novinarskom i književnom radu usredotočena je na ženska pitanja te pitanja odnosa između spolova, pitanja južne Afrike i Mozambika, Balkana, rasizma, antisemitizma i rata. Ece Temelkuran poznata je turska novinarka, književnica i feministica. Bavi se temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika. Naposljetku, u razgovoru sudjeluje i austrijski putopisac, autor i povjesničar Karl-Markus Gauss.
Ukoliko želite saznati više o ovim autorima, upućujemo vas na recentne intervjue Nevena Svilara s Gaussom i Ece Temelkuran.

*
Karl-Markus Gauss: Oči Zagreba – promocija knjige i šetnja gradom
- utorak, Kulturni klub u Muzeju za umjetnost i obrt, 12:00
Već spomenuti Gauss, jedan od najvećih europskih putopisaca, posjećivao je Zagreb više puta, o njemu saznavao iz knjiga, šetao njime bez cilja, informirao se kod prijatelja, bilježio, te se u njega zaljubio i napisao knjigu. Svoje novo djelo Oči Zagreba (u izdanju Frakture) predstavit će, dakako, u Zagrebu. No, ovo nije klasična promocija sjedilačkog tipa, nego šetnja gradom pod vodstvom samog autora i urednika knjige Seida Serdarevića.

*
Fragilnost kroz proces starenja: Ima li života prije smrti? (moderira Morana Kasapović)
- srijeda, Muzej za umjetnost i obrt, 20:00
Tema ove diskusije nije laka, a i diskutanti spadaju u tešku književnu kategoriju. U razgovoru sudjeluju naš poznati pisac, profesor i učitelj pisanja Zoran Ferić, publicist i kritičar Igor Mandić, te austrijska književnica, filozofkinja i psihoterapeutkinja Monika Wogrolly. Ovakva postava garantira živu i zanimljivu raspravu.

*
Tea Tulić: Maksimum jata – predstavljanje knjige
- petak, Muzej za umjetnost i obrt, 18:00
U domaćem programu svakako vrijedi izdvojiti riječku autoricu i izvođačicu Teu Tulić (1978.) Kratke priče su joj prevedene na engleski, francuski, slovenski i poljski jezik. Njen nagrađeni roman Kosa posvuda upravo je objavljen na engleskom u izdanju Istros Books i prijevodu Coral Petkovich. O Tei Tulić saznajte više u njenom razgovoru za Booksu
Na Zagreb Book Festu predstavit će novu knjigu Maksimum jata zajedno s urednikom Krunom Lokotarom i izdavačem Ivanom Sršenom
*

Fragilnost dijaloga o vrijednostima: Isus Krist komunist i ostali režimi
- petak, Muzej za umjetnost i obrt, 20:00

Već naslov ove diskusije dovoljan je da nam privuče interes, a tek kad pogledamo popis sudionika... Tu je Teresa Forcades, španjolska časna sestra i lijeva aktivistkinja, koja je nedavno gostovala u Filozofskom teatru. Uz nju legendarni novinar Ferala i Novog lista Predrag Lucić, te riječki dvojac, teolog Zoran Grozdanov i filozof Nebojša Zelić, koji su nedavno uredili knjigu Vjera u dijalog (izdavači Centar za kulturu dijaloga i Ex Libris) o (ne)mogućnosti dijaloga između vjernika i ateista.

***

Dakako, na Zagreb Book Festu održava se niz drugih zanimljivih programa o drugim temama. Svi detalji mogu se pronaći na stranici festivala.
Možda će vas zanimati
Video
Homepage odval 06.06.2018.

VIDEO: Odvalimo se poezijom!

U sklopu Zagreb Book Festivala, u Booksi su gostovali Lidija Dimkovska, Vanda Mikšić, Alen Brlek i Hrvoje Marko Peruzović.

Piše: Booksa

Intervju
Homepage machado 2 17.05.2018.

'Portugalci su morali prebrzo odrasti'

Uoči Zagreb Book Festivala razgovarali smo s Davidom Machadom, portugalskim piscem i autorom romana 'Prosječni indeks sreće'.

Piše: Ivan Tomašić

U fokusu
Homepage ohlsson 22.05.2015.

Ohlsson na ZG Book Festivalu

Kristina Ohlsson počela je pisati na savjet Stephena Kinga, a među renomirane književnike uskočila je iz odjela za protuterorizam.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu