Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Zagreb Book Festival 2017

Large austrija Foto: Mikekilo74 / Wikipedia
Utorak
09.05.2017.
Organizatori Zagreb Book Festivala predstavili su ovogodišnji program. 
ZBF se održava od 22. do 28. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt. Tema festivala je Fragilnost, s fokusom na austrijsku književnost i kulturu. Direktorica festivala Petra Ljevak pojasnila je odabir Austrije:
"Sa željom da svake godine predstavimo drugu zemlju kao našeg partnera, ove ćemo godine, zbog nezaobilaznog zajedničkog povijesnog naslijeđa, iznimnog kulturnog i društvenog utjecaja te snažne umjetničke scene koja na najbolji način spaja tradicionalno i moderno, predstaviti Austriju."
Ove nas godine očekuje i novi koncept festivala. Naime, težište programa će se s predstavljanja knjiga prebaciti na večernje diskusije koje će pridonijeti promišljanju današnjice kroz razgovore s europskim intelektualcima. U središtu će razgovora biti "naše svakodnevne fragilnosti": o fragilnosti ravnopravnosti govorit će se na tribini Žene, manjine i ostatak svijeta, fragilnost društvenih sustava u središtu je tribine Kada dolazi diktator?, fragilnost ljudskog bića kroz proces starenja pokrit će diskusija Ima li života prije smrti?, a Pravo ili obaveza pisca? bavit će se fragilnošću slobode govora.
Kao prvo inozemno gostujuće ime najavljena je austrijska spisateljica i novinarka Erica Fischer. Uz nju, najavljeni su austrijski književnik Karl Markus Gauss (s kojim smo razgovarali prošle godine), turska književnica, novinarka i politička komentatorica Ece Temelkuran (s kojom smo razgovarali ove godine), britanski povjesničar Richard Overy, nizozemski esejist i kulturalni filozof Rob Rieman, kao i Austrijanac Franz Hammerbacher.
Festival će ugostiti i Teresu Forcades, "ikonu europske ljevice i najradikalniju časnu sestru Europe", austrijsku književnicu ruskog podrijetla Julyju Rabinowich, norveškog filozofa Larsa Svendsena, te dječjeg psihijatra i pisca Paulusa Hochgatterera. Najavljeni su i psihoterapeutkinja i književnica Monika Wogrolly, te engleski novinar i povjesničar Mischa Glenny.
Od domaćih autora najavljeni su Jelena Pervan, Anđelo Jurkas, Irena Matijašević, Đurđa Knežević, Zoran Ferić, Edo Popović, Predrag Lucić, Rade Šerbedžija, Tea Tulić, Dražen Katunarić i brojni drugi.
I ove godine na festivalu će se dodijeliti 50.000 kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine biblioteke Balkan Noir koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih (ili regionalnih) autora.
U sklopu festivala održat će se i prodajni sajam te popratni filmski i glazbeni program u Kinu Tuškanac, odnosno caffe bar Vynilu.

***

izvor: tportal
Možda će vas zanimati
Video
Homepage odval 06.06.2018.

VIDEO: Odvalimo se poezijom!

U sklopu Zagreb Book Festivala, u Booksi su gostovali Lidija Dimkovska, Vanda Mikšić, Alen Brlek i Hrvoje Marko Peruzović.

Piše: Booksa

Intervju
Homepage machado 2 17.05.2018.

'Portugalci su morali prebrzo odrasti'

Uoči Zagreb Book Festivala razgovarali smo s Davidom Machadom, portugalskim piscem i autorom romana 'Prosječni indeks sreće'.

Piše: Ivan Tomašić

U fokusu
Homepage ohlsson 22.05.2015.

Ohlsson na ZG Book Festivalu

Kristina Ohlsson počela je pisati na savjet Stephena Kinga, a među renomirane književnike uskočila je iz odjela za protuterorizam.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu