Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Zima dobitnik Vjesnikovog Gorana

Large 208
Četvrtak
07.06.2007.

Dobitnik Vjesnikove nagrade za književnost Ivan Goran Kovačić je Zdravko Zima, jedan od najpoznatijih hrvatskih kritičara i esejista. Zima je najstarije Vjesnikovo priznanje za umjetnost dobio za knjigu Lovac u labirintu, eseji & elzeviri, koja je prošle godine objavljena u biblioteci 'Razotkrivanja' Naklade Ljevak. U dugačkoj tradiciji te nagrade koja se dodjeljuje od 1964. godine, to je prvi put da je Goran pripao jednoj knjizi kritike i esejistike.

Zdravko Zima izabran je u vrlo oštroj konkurenciji između knjiga Mate Matišića Posmrtna trilogija, Sibile Petlevski Noćni trening, Igora Štiksa Elijahova stolica i Viktora Žmegača Od Bacha do Bauhausa.

Peteročlani žiri kojeg su činili Zvonimir Mrkonjić (predsjednik), Helena Sablić Tomić, Julijana Matanović, Nikola Petković i Branka Džebić do zadnjeg se časa odlučivao između knjiga Viktora Žmegača i Zdravka Zime, no nakon kreativne rasprave i nekoliko krugova glasovanja izabrao je ipak Ziminu knjigu, odavši na taj način priznanje autoru koji je svojom erudicijom i nesenzacionalističkim pristupom dao dignitet žanru kritike.

Zdravko Zima sakupio je u Lovcu u labirintu svoje eseje, feljtone, kritike i dnevničke zapise, ali i pisma koja su mu slali domaći autori te dva intervjua, a sve je to objavljivano u posljednjih 14 godina u dnevnim novinama u rasponu od Vjesnika do Novog lista, preko Vijenca pa do književnih časopisa kao što su Književna Republika i Tema.

U obrazloženju ovogodišnje nagrade Ivan Goran Kovačić ocjenjivački sud ističe da je Zimina zbirka pažljivo odabran intimni zapis kojim "cirkuliraju slične sudbine pisaca uronjene u autorovu duhovnu riznicu."

"U tom se ozračju smjestila Zimina znatiželja, njegov eros spram teksta kao i njegovo kontekstualno 'disanje kao pisanje'. Implozija knjige okupljena je oko europske literarne energije prepoznate kod nekih hrvatskih autora (Matoš, Krleža, Marinković, Maroević, Fabrio, Baretić), a njezina je recepcijska eksplozija vođena autorovim 'buntom protiv banalnosti' i ispraznosti. U njoj su postavljene one duhovne koordinate koje hrvatsku plošnu i često puta površno kodiranu estetsku misao premrežavaju dijagonalnim čitanjima relevantnih europskih autora (Kiš, Havel, Esterházy, Kocbek, Jelinek)," stoji u obrazloženju.

"U Lovcu se prepoznaje," nastavlja žiri, "strast koja pršti iz feljtona o osobnostima poput Strossmayera, Irene Vrkljan, Savke Dabčević-Kučar i don Branka Sbutege, ali i dostojanstvo riječi kojima je oblikovana kritika o poeziji Adriane Škunce, ona naslovljena 'Lasićev obračun s Lasićem' ili pak ona o knjizi Nikole Viskovića. Zima i ovim čitanjima Drugih još jednom potvrđuje kako je njegova estetika kritičkoga mišljenja na samome vrhu hrvatske književne kritike."

"I dok se knjigom nužno prelijevaju različiti žanrovi, dok Zimina samo na prvi pogled jednostavna i laka rečenica osvaja čitatelje količinom informacija, trenutnim bljeskovima koji navode na iznovljena čitanja i promišljanja u nekom novom ozračju, dotle je ovaj individualni literarni ulov lucidan i elegantno stilski oblikovan," nastavlja ocjenjivački sud.

"Lovac u labirintu krcat je izvanrednim uvidima dobro obaviještena pisca čije će referencije na literaturu kultivirati čitateljski duhovni aspekt pokušavajući na opušten, na nekim mjestima ironičan način oživjeti njezin smisao.

Zdravko Zima se u svojim tekstovima ne razmeće bez pokrića, a pohranjeno znanje o europskoj literaturi, umjetnosti, glazbi koje je utisnuto u intimni kod knjige primijetili su oni koji mu to epistolama, umjesto stereotipnog pogovora, i priznaju. Stoga je ovo knjiga o autorovu nastojanju da u procesu individualizacije dođe do samoga sebe, znanje u njoj tek je nužan korak u oslobađanju duše od okova osjetilne zaspalosti u ispraznom svijetu svakodnevnih zabluda.

Zima je moderan intelektualac, 'arogantni sveznadar' koji je još jednom pokazao kako se dostojanstvo riječi brani njima samima. Pri tome je svoju privatnu duhovnu rezidenciju ustoličio u vedutama Venecije, San Gimignana, Pule, Praga, Malinske, Splita i Zagreba, pozvavši na banket samo pažljivo probrana imena," zaključna je misao u obrazloženju nagrade.

Vjesnikova književna kruna, uz još četiri nagrade za umjetnost, bit će dodijeljena na tradicionalnoj Vjesnikovoj svečanosti u dvorani Vatroslava Lisinskog u četvrtak, 14. lipnja 2007. (Vjesnik)

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu