Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

ALMA za Barbro Lindgren

Large pipi
Ponedjeljak
31.03.2014.

ALMA je lijepo žensko ime, ali i skraćenica za međunarodnu književnu nagradu Astrid Lindgren Memorial Award. Hitromisleći zaljubljenik u književnost odmah će reći: Astrid Lindgren, da, znam tko je to.

Drugi će zdvajati – čuo sam to ime, ali ne mogu ga nigdje smjestiti. Astrid Lindgren (1907.-2002.) švedska je književnica najpoznatija po pričama u kojima pratimo pustolovine Pipi Duge Čarape (nikako ne miješati s TV reklamom za osvježavajuće piće Pipi s Anom Sasso u naslovnoj ulozi).

Djela su joj prevedena na brojne jezike, a Pipi Duga Čarapa preselila se uskoro i na film i postala poznata otprilike koliko je to danas štreberko Harry Potter.

ALMA se dodjeljuje za cjelokupno djelo autora, a nagrada iznosi vrtoglavih 5 milijuna švedskih kruna što je otprilike 560.000 eura. Najizdašnija je to nagrada u svijetu dječje književnosti, a i šire. Ove godine ALMA-u će dobiti 77-godišnja Barbro Lindgren. Astridičina prezimenjakinja objavljuje od sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća i dosad je napisala blizu sto djela za djecu. Prije deset godina osvojila je i nagradu Hans Christian Andersen.

Impresivno!

Da ne pomislite kako su Šveđani pristrani pa nagrađuju samo svoje autore, valja istaknuti da je ovo prvi put otkad se dodjeljuje ova nagrada (od 2003.) da je slavodobitni(k)ca iz Švedske.

Upada li još nekom u oko ponašanje Skandinavaca u književnosti? Kad se dohvate nekog žanra, rasture ga do u detalje. Samo da im netko ne dojavi za stvarnosnu prozu.

izvor: SEEcult
foto: Katy Kristin

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu