Page arrow

Bečka škola u Hladnom ratu

Large rabinowich
Četvrtak
03.09.2015.
Danas nakon posla požurite u Kino Europu gdje će u dvorani Müller naš novinar Neven Svilar u 17:00 razgovarati s književnicom Julyom Rabinowich i prevoditeljicom Helen Sinković
Rabinowich je priznata austrijska književnica i slikarica, koja se afirmirala već svojim prvim romanom Rascijepljenost za kojeg je nagrađena Rauriškom književnom nagradom i nagradom MiA. 
Autorica se kao djevojčica doselila u Beč iz Petrograda u kojem je rođena 1970. Na to se iskustvo ironično referira u romanu u kojem glavna junakinja, sedmogodišnja Židovka Miška, bježi s obitelji iz SSSR-a u Beč. Pored zanimljive životne priče djevojčice koja odjednom može uživati u zapadnjačkim igračkama, čiji se roditelji rastavljaju, i koja je u vezi s latentno gej muškarcem, roman nudi živi prikaz iskustva egzila u razdoblju Hladnog rata 70-ih godina.

Rabinowich radi i kao prevoditeljica u bečkom prihvatilištu za tražitelje azila Integrationshaus. Roman Rascijepljenost u Hrvatskoj je izdalo Oceanmore 2012., a prevela ga je Helen Sinković. 
Sinković radi kao prevoditeljica u Ministarstvu unutarnjih poslova, a od 2003. članica je Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Pored Rabinowich prevodila je i Thomasa Bernharda, Günthera Grassa, Jeana Amerya, Clemensa Meyera i dr. Za prijevod romana Pijanistica Elfriede Jelinek dobila je Nagradu međunarodnog skupa izdavača u Pazinu za prijevod godine (2005.), a 2010. Nagradu Društva hrvatskih književnih prevodilaca za najbolji prijevod proze za roman Ljuljačka daha Herte Müller.
Julya Rabinowich će na festivalu sudjelovati i na tribini 'Preživjeli smo komunizam' 6.9. sa Slavenkom Drakulić i Sofi Oksanen.

Izvor: acfny.org , literaturamundi.com
Foto: GuentherZ

***

Ovaj tekst nastao je u sklopu Booksine prakse za mlade novinare.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu