Page arrow

Čitateljev pištolj

Large halfon
Srijeda
22.07.2015.

Odnos između pisca i čitatelja, nasreću ili nažalost, uglavnom je posredan. No, nekad taj odnos može biti krajnje neposredan, čak i opasan, kao u primjeru gvatemalskog pisca Eduarda Halfona.

Halfon je pozornost gvatemalske javnosti privukao već prvim romanom, a posebno je inspirirao jednog čitatelja koji je, potresen 'krivim' tvrdnjama iz romana, odlučio osobno objasniti autoru kako stoje stvari. Nakon nekoliko sumnjivih događaja koje je sam Halfon otpisao kao vlastitu paranoju, shvatio je da je u nevolji kad mu je putem telefona anonimna osoba poručila da bi trebao paziti što piše. Naposljetku je uslijedio i susret:

Došao mi je pred vrata. Poznavao sam ga, ali samo površno, i nisam ga godinama vidio. I nikad nije bio kod mene. Nasmijao mi se, rukovali smo se, čak je i rekao da mu je žao što me ometa. Ušao je bez pitanja i odmah, čim je sjeo na kauč, izvadio veliki crni pištolj i glasno ga položio na stol. Ostao sam bez riječi. (...) Nakon kratkog razgovora o zajedničkim poznanicima, zašutio je na nekoliko sekundi, koje su mi bile duge kao minute, i onda je počeo pričati o Hitleru. (...)

Nisam mogao skrenuti pogled s pištolja, iako sam se trudio biti diskretan. On je i dalje pričao o Hitleru - meni, koji sam Židov. Rekao je da je Hitler heroj i jedan od najvećih ljudi u povijesti, da mu se divi jer se uvijek znao riješiti svojih neprijatelja, i da bismo svi trebali učiti od Hitlera. Onda me pitao jesam li razumio. Promucao sam da jesam, a on je uzeo pištolj sa stola, ustao i tiho izašao iz moje kuće.

Cijelu Halfonovu priču možete pročitati na portalu Electric Lit.

foto: E. Halfon (PNCA)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu