Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Crv u Jabuci

Large apple
Četvrtak
12.04.2012.

Pod optužbom za ilegalno namještanje cijena elektronskih knjiga na tržištu nalaze se Apple i pet izdavača: Hachette SA, HarperCollins, Simon&Schuster, Macmillan i Penguin. Prva tri navedena izdavača su se već nagodila sa sudom dok Macmillan, Penguin i Apple odbijaju nagodbu, tvrdeći da nisu napravili ništa ilegalno.

Eric Holder, američki tužitelj, pojasnio je tužbu. Naime, optužba tvrdi da su se Apple i izdavači udružili kako bi onemogućili prodavačima snižavanje cijena elektronskih knjiga. Problem za optužene strane je predstavljala činjenica da prodavač knjiga Amazon snizuje cijene e-knjiga na manje od 10 dolara. Stoga je Apple uveo novi model prodaje knjiga po kojem cijenu e-knjige određuju autori i izdavači knjiga, a ne prodavači. Nakon što je uveo novi model, Apple se kroz dogovor s izdavačima pobrinuo za to da cijene ostanu visoko iznad 10 dolara.

Glasnogovornici Macmillana i Penguina pojasnili su razloge odbijanja nagodbe. Rekli su kako su ovim dogovorom htjeli onemogućiti stvaranje Amazonovog monopola na tržištu knjiga i da Appleov model prodaje omogućuje otvorenije i kompetitivnije tržište za e-knjige. Sam Apple, doduše, nije ništa komentirao. Ovaj slučaj, uz podatke o nehumanim uvjetima rada u Appleovim tvornicama u Kini, baca još jednu mrlju na reputaciju ove firme.
izvor: The Guardian
foto: mary hodder

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu