Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dan nezavisnih knjižara

Large siba
Ponedjeljak
04.05.2015.
Prije nekoliko je godina udruženje Northern California Independent Booksellers Association, potaknuto uspjehom Record Store Daya, odlučilo u Kaliforniji pokrenuti Dan nezavisnih knjižara (Independent Bookstore Day). Dan je prvi put obilježen 2. svibnja prošle godine, a već je tada postojala ambicija da se obilježavanje dana podigne na nacionalnu razinu.
Na ovogodišnjoj je nacionalnoj proslavi sudjelovalo 365 knjižara, 7 izdavača i 65 autora, na tisuće ljudi je sudjelovalo u organizaciji, a tiskane su i ekskluzivne publikacije i drugi prigodni artikli. U svakoj je knjižari dan obilježen na drugačiji način: knjižara Diesel Books iz Oaklanda je organizirala 'Književne karaoke', u knjižari Spoonbill & Sugartown Booksellers iz Brooklyna se nakon 16h točio besplatni apsint, knjižara Novel Experience iz Zebulona (Georgia) je upriličila flash mob u vidu plesanja 'shim shama' na trgu ispred knjižare, itd.

Ovom je prilikom i na BuzzFeedu kreirana lista omiljenih američkih nezavisnih knjižara
Diljem Sjedinjenih država postoji oko 2000 nezavisnih knjižara, a organizatorima je cilj tijekom slijedećih godina uključiti sve u proslavu. Nadamo se da će Amerika i ovim neobičnim običajem u budućnosti pokoriti ostatak svijeta. 

Lina Gonan
Izvor: Literary Hub, BuzzFeed Books
Foto: SIBA

***

Ovaj tekst nastao je u sklopu Booksine prakse za mlade novinare.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu