Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Država protiv pisca

Large turci
Srijeda
23.05.2012.

Ahmet Sik, turski pisac i novinar, uhićen je 3. ožujka 2011. zbog optužbe da je potpomagao terorističku organizaciju. Ovih dana pušten je iz pritvora u Istanbulu, a 18. lipnja čeka ga nastavak suđenja. Sik smatra da pravi razlog hapšenja leži u njegovom istraživanju koje je pokazalo vezu između sljedbenika Fethullaha Gulena i turskog pravosuđa koje je proganjalo protivnike Gulenovog pokreta. Ne boji se suđenja jer kaže kako nema nijedan dokaz koji bi ga povezao sa spornim organizacijama.

Turska država je izrazito oštra što se tiče cenzure tiska. Deseci novinara nalaze se u zatvoru, a Sik kaže kako postoji cijeli niz političkih i društvenih tabua o kojima se ne smije pisati u novinama i književnosti. Sik smatra da se situacija u državi nije mnogo promijenila u posljednjih dvadeset godina: "90-ih su ubijali, hapsili i maltretirali novinare. Sad ih ne ubijaju tako često, ali ih i dalje hapse."

izvor: International Herald Tribune
foto: kevglobal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu