Page arrow

E-nakladništvo u Hrvatskoj

Large internet
Srijeda
20.03.2013.

E-nakladništvo razvija se kao posljedica većih tehnoloških i manjih ekonomskih mogućnosti. S jedne strane, razvoj interneta omogućio je veoma brzo i jednostavno objavljivanje te prodaju vlastitih književnih djela. S druge strane, klasično nakladništvo postalo je skuplje i rjeđe. Premda e-nakladništvo ima očite mane (manjak rada s urednikom, slaba promocija izdanja...), može se očekivati da će se takvo nakladništvo uskoro proširiti i u Hrvatskoj. Zasad se iznimno malen broj hrvatskih pisaca odlučio za takav oblik objavljivanja svojih djela, a jedan od pionira e-nakladništva je mladi riječki pisac Alen Kapidžić.

Naime, Kapidžić je zajedno s Enverom Krivcem i Mišom Novkovićem davne 2005. objavio roman Smeće putem platforme Smashwords. Njihov roman moguće je čitati na ekranu računala, kao i na različitim e-čitačima. Kapidžić je ujedno financirao prijevod svoje zbirke Stare priče na engleski, kako bi ponudio zbirku potencijalnim kupcima s engleskog govornog područja.

U razgovoru s Davorom Mandićem, Kapidžić je pojasnio sve točke izdavanja vlastite knjige elektronskim putem. Kapidžić navodi najbolje platforme za objavljivanje, proces određivanja cijene knjige, raspodjelu dobivenog prihoda i načine promocije.

Kapidžić se nada da bi e-nakladništvo moglo postojati uz klasično nakladništvo - kao nadopuna, a ne kao konkurencija. Također, nada se da će e-nakladništvo potaknuti veći broj prijevoda i jaču distribuciju domaće književnosti na međunarodno tržište.

izvor: Novi list
foto: hdzimmermann

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu