Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Gaiman o Sendaku

Large sendak
Nedjelja
13.05.2012.

Maurice Sendak umro je prošli tjedan u svojoj 84. godini. Tužni događaj ponukao je Neila Gaimana na pisanje kratkog teksta kojim se oprostio od ovog autora krajnje neobičnih djela za djecu. Premda Gaiman nikad nije upoznao Sendaka ("Upoznavanje pisaca i umjetnika uživo", kaže Gaiman, "uvijek je precijenjeno."), napisao je tekst motiviran svojom dugotrajnom i jakom vezom sa Sendakovim djelima.

Gaiman objašnjava kako je Sendak pisao strašna djela koja bi zabavljala djecu, a strašila roditelje koji nisu bili sigurni je li on uistinu pisac za djecu. Gaiman opisuje svoj prvi susret sa Sendakom kad je imao 10 godina i ponosno napominje kako njegova kći obožava Sendakovu priču o djevojčici čijeg brata su ukrali goblini. Sendakovo stvaralaštvo može se najbolje shvatiti kroz njegovu izjavu: "Veoma živo se sjećam svog djetinjstva. Znao sam grozne stvari. Ali znao sam da ne smijem reći odraslima da ih znam. To bi ih odviše prestrašilo!".

Puni intervju pročitajte na The Guardianu.

foto: Ryan Brunsvold

Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage city signs 15.02.2013.

Dr. Ostojić: tekstualno zagađenje

Hipohondriju uzrokuje bakterija koja se širi putem publicističkih i beletrističkih tekstova i najviše su joj izložene načitane osobe.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu