Page arrow

Internet i granice

Large word count
Četvrtak
21.03.2013.

Tim Parks napisao je ogled o fenomenu 'slobodnog' pisanja putem interneta. Pisci na webu više nisu ograničeni brojem stranica u knjizi, časopisu ili novinama, niti ovise o dobroj volji urednika koji odlučuje o konačnom tekstu. Međutim, formalna sloboda ne znači i stvarnu slobodu. Budući da je pozornost internetskih posjetitelja veoma kratkotrajna, a i budući da čitanje s ekrana zamara oči, internetski tekstovi obično su bitno kraći od tiskanih tekstova.

Sudeći po Parksu, razvijaju se nove konvencije internetskih tekstova koje reguliraju dužinu i kvalitetu književnih tekstova, te koje određuju neformalna pravila pisanja. Parks uspoređuje te uvjete pisanja sa sličnim uvjetima u kojima su stvarali Charles Dickens, Thomas Hardy i Anton Pavlovič Čehov. Cijeli ogled možete pročitati ovdje.

izvor: The New York Review of Books
foto: miguelavg

Možda će vas zanimati
Video
Homepage 30652824 1627228857313556 5476604750084440064 o 18.04.2018.

VIDEO: Panel 'Poezija i internet'

Moderatorica Marija Dejanović te panelisti Luka Kordić, Luka Ostojić i Ivana Rogar razgovarali su o utjecaju interneta na pjesnike i čitatelje.

Piše: Booksa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu