Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Izdavači na sudu

Large amazon
Utorak
11.09.2012.

Pisali smo o tužbi SAD-a protiv velikih izdavača e-knjiga zbog namještanja cijena.

Podsjetimo, Apple i pet izdavača (Hachette SA, HarperCollins, Simon&Schuster, Macmillan i Penguin) optuženi su zbog uvođenja novog modela određivanja cijena. Državni tužitelj zaključio je da je novi model iskorišten kako bi se ilegalno zadržale visoke cijene elektronskih knjiga. Stoga je prije pet mjeseci pokrenut sudski proces, a sad dobivamo i prve rezultate.

Izdavači Simon & Schuster, Hachette i HarperCollins pristali su na sudsku nagodbu. Oni će tako isplatiti ukupno 69 milijuna dolara čitateljima koji su kupili njihovu e-knjigu u razdoblju od 1.4.2010. do 21.5.2012. Također, bit će primorani napustiti model po kojem cijenu e-knjiga određuje izdavač (a ne prodavač). Apple, Penguin i Macmillan nisu pristali na nagodbu već čekaju suđenje u lipnju sljedeće godine.

Sutkinja Denise Cote komentirala je nagodbu izdavača. Referirajući se na tezu da je za sve kriv Amazon koji je drastično spustio cijenu e-knjiga da bi oštetio konkurenciju, Cote je rekla da to ne može biti izlika za upuštanje u ilegalno namještanje cijena. S druge strane, mnogi nisu dočekali ovu nagodbu s oduševljenjem. Tako je britansko Društvo pisaca izrazilo brigu zbog toga što će ovom nagodbom najviše profitirati Amazon koji će imati priliku dodatno sniziti cijenu knjiga, oštetiti konkurente i učvrstiti dominantnu poziciju na tržištu. Izdavači i pisci stoga se boje da je ovo početak uspostave Amazonovog monopola na tržištu elektronskih knjiga.

izvor: The Guardian
foto: luxuryluke

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu