Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kad će penezi?

Large mk penezi
Ponedjeljak
24.02.2014.

Kad će to Ministarstvo kulture raspisati natječaj, pitaju se u prvom redu domaći nakladnici, a onda i ostatak knjiškog svijeta. Odgovor bi glasio otprilike ovako: bit će penezi, ali kad će biti – ne zna se.

U igri je, naime, i EU tj. Europska komisija, a kako je Hrvatska odnedavno članica iste te Unije, stvari više nisu tako jednostavne. Zbog učestalih pitanja o državnim potporama Ministarstvo je, evo, dalo i obavijest na svojim stranicama. Pa počujmo dio:

Sukladno Zakonu o državnim potporama, Ministarstvo kulture od 2006. godine obvezno je za programe financiranja nakladništva (potpora izdavanju knjiga, potpora časopisima, potpora književnim manifestacijama i potpora književnim programima u knjižarama) ishoditi odobrenje nadležnog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Do pristupanja RH Europskoj uniji nadležno je tijelo bila
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Hrvatske (AZTN), a nakon pristupanja nadležno tijelo postaje Europska komisija (European Commission, DG COMPETITION).

U nastavku slijedi kronologija upućivanja zahtjeva, odgovora, dodatnih pitanja, pa opet odgovora, vidjet ćete i sami – vrlo napeto štivo.

izvor: Ministarstvo kulture RH
foto: thethreesisters

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu