Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Knjige koje blijede

Large fade away
Ponedjeljak
09.07.2012.

Ako izdavači i pisci nešto ne vole, onda su to čitatelji - odlagači. To su čitatelji koji odgađaju kupnju knjige za 'sutra' ili koji pročitaju nekoliko stranica pa odlože knjigu do daljnjega.

Kako potaknuti takve neodlučne čitatelje da se pošteno prime književnog djela? Izdavačka kuća iz Argentine Eterna Cadensia smislila je originalno rješenje tog problema. Naime, u sklopu projekta Knjiga koja ne može čekati, izdavačka kuća je lansirala knjige koje, jednom kad su raspakirane, počinju blijediti. Nakon 60 dana, riječi u knjizi potpuno izblijede. Ukoliko čitatelj ne pročita knjigu u 60 dana, naprosto će morati nabaviti novu knjigu.

Akcija je namijenjena promociji mladih pisaca. Izdavačka kuća time vrši pritisak na publiku da pruži pravu šansu debitantskim autorima. Promotori koncepta objašnjavaju da, ako ljudi ne pročitaju prve knjige mladih autora, oni nikad neće izdati drugu knjigu. Pitanje je ipak koliko je navedeni koncept uistinu koristan mladim autorima budući da će knjige koje blijede ubrzo izblijediti i iz društvenog pamćenja. Nadajmo se stoga da ovaj koncept ipak neće zaživjeti u većim razmjerima jer je, izvan ove situacije, samouništenje knjiga zapravo prilično stravična stvar kakvom bi se naročito oduševili negativci iz antiutopijskih romana. 

izvor: B92
foto: "Daniel"

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu