Page arrow

Mark Twain u drugačijem svjetlu

Large twain
Četvrtak
14.05.2015.
Pretražujući kroz vrlo stare novinske arhive, Bob Hirst i njegov tim pronašli su članke Marka Twaina pisane za Teritorial Enterprise, novine iz grada Virginia. Iako je mnogo članaka izgorjelo, postoje reizdanja u drugim novinama do kojih su istraživači uspjeli doći. Kako tvrde, sudeći po datumu i stilu pisanja, radovi moraju biti Twainovi.
Radove je pisao u uredu San Francisco Dramatic Chroniclea. Njegova dužnost bilo je svakodnevno napisati tekst od 2000 riječi, no s obzirom na zadanu dužinu teksta, Twain je svojim spisateljskim sposobnostima davao maha koliko god je mogao kako bi dosegao kvotu. Kao primjer iskopan je članak u kojem riječ po riječ opisuje razgovor dvojice muškaraca koji se hvataju za uže 22 metra pod zemljom u rudniku zlata.

Bob Hirst je rekao da pronađeni članci bacaju potpuno novo svjetlo na autora: "Bio je u krizi identiteta. Još uvijek nije prihvatio svoj talent, nego ga je talent razarao." Razdoblje kroz koje je prolazio bilo je mračno, čemu svjedoči pismo bratu u kojem govori o samoubojstvu.
Pronađeni članci bit će dostupni javnosti 2016. godine.

Valentina Botica
Izvor: flavorwire.com
Foto: Wikimedia
***

Ovaj tekst nastao je u sklopu Booksine prakse za mlade novinare.
Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage jim and ghost huck finn 28.09.2015.

Huck Finn i Afroamerikanac Jim

UDARNI TJEDAN, 'UČITELJ NEZNALICA': Politička korektnost u nastavi književnosti može preispitati kanonske tekstove, ali može i utišati raspravu o traumatičnim temama. 

Piše: Dinko Kreho

Glazbeni dnevnik
Homepage 275071 10e19b06f0 o 20.11.2014.

Na putu u El Dorado

Beulah se u pjesmi 'Ballad for the Lonely Argonaut' pita kako bi bilo putovati Amerikom poput Marka Twaina i Breta Hartea.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu