Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nagrada 'Georg Büchner'

Large hoppe
Četvrtak
17.05.2012.

Georg-Büchner- Preis nosi ime po iznimno talentiranom njemačkom dramatičaru i piscu iz 19. stoljeća koji je preminuo vrlo mlad, u 25. godini svog života. Ova nagrada dodjeljivala se od 1923. godine umjetnicima iz svih područja, a od 1951. godine dodjeljuje se isključivo književnicima koji pišu na njemačkom jeziku. Pobjednika određuje Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung (njemački filološki fakultet), a nagrada iznosi lijepih 50.000 eura.

Među prijašnje dobitnike spadaju Günter Grass, Heinrich Böll, Peter Handke, Elfriede Jelinek, Heiner Müller i brojni drugi. Ovogodišnja pobjednica je njemačka autorica Felicitas Hoppe. Hoppe je prilično cijenjena u Njemačkoj i spada u skupinu autorica koje kritika naziva 'Fräuleinwunder' (čudesne gospođice). Međutim, Hoppe je prilično nepoznata izvan Njemačke budući da nijedno njeno djelo nije prevedeno na engleski (a na hrvatskom jeziku su dostupne 3 njezine priče u antologiji Haljina nevidljiva tijela). Nadajmo se da će dobivanje ove cijenjene nagrade potaknuti prevođenje Hoppe na druge jezike.

izvor: The literary saloon i Wikipedia
foto: Das blaue Sofa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu