Page arrow

Nagrada Grigor Vitez

Large marseli
Nedjelja
08.03.2015.
Savez društava Naša djeca Hrvatske osnovao je i po prvi put dodijelio godišnju Nagradu Grigor Vitez 1967. godine, što je čini najstarijom hrvatskom nagradom za dječju književnost. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje književne produkcije za djecu i mlade. 

U 2014. godini u konkurenciji za nagradu je bila ukupno 51 knjiga iz produkcije 22 nakladnika. O dobitnicima je odlučivalo povjerenstvo u sastavu: Ranka Javor (predsjednica Povjerenstva), Marijana Jelić, Sanja Pilić, Branka Primorac, Branko Vujanović, Marina Žilić i Snježana Krpes.
Ovogodišnji dobitnik u kategoriji teksta je Igor Knižek za knjigu Moj pustolovni svijet (izdavač Alfa).

Dobitnica u kategoriji ilustracije je Marseli Hajdinjak za ilustracije u slikovnicama Djevojčica sa šibicama H. C. Andersena i Maca Papučarica Ele Peroci (izdavač Mozaik knjiga).
Posebno priznanje Zlatna ptica dodjeljuje se Ivanu Vitezu za vrhunska stvaralačka dostignuća i ugrađivanje najviših vrijednosti u slikovnice i knjige za djecu. Ivan Vitez je slikar, grafičar, pedagog i scenograf, te višestruki dobitnik Nagrade Grigor Vitez za ilustraciju. 
Pohvale Nagrade Grigor Vitez za 2014. su dodijeljene Zvjezdani Čagalj (za zbirku stihova Trun iz žepa), Mozaik knjizi (za uređivanje i objavljivanje slikovnica Djevojčica sa šibicama i Maca Papučarica) te Alfi i uredniku Božidaru Prosenjaku (za uređivanje i objavljivanje knjiga za djecu i mladež u Biblioteci Knjiga za mlade).
info: Nagrada Grigor Vitez
foto: Djevojčica sa šibicama, oslikala M. Hajdinjak (Mozaik Knjiga)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu