Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Najbolje početne rečenice romana

Large knjigice
Utorak
01.05.2012.

Uvesti čitatelja u roman spada među najteže zadatke pisaca: uvodne rečenice zadaju početni ritam i odaju glavne informacije o radnji i o stilu. Na uvodnim rečenicama čitatelja se može šarmirati i uvući u knjigu ili ga se može zauvijek izgubiti. Navedenih deset primjera pokazuju odlične uvodne rečenice koje ne samo što privlače pažnju same po sebi, nego i uvjerljivo odaju duh cijelog romana. Raznolikost tih primjera pokazuje kako ne postoji siguran recept za pisanje uvoda: neke rečenice iznose općeniti sud o svijetu u kojem se roman odvija, neke uvlače čitatelja u samo središte radnje, a neke rečenice su naprosto bizarne i intrigantne. Odabir, nažalost, sadrži samo djela pisana u originalu na engleskom jeziku (čime je popis prilično osiromašen). Navodimo popis djela, a umjesto nemuštog prijevoda, sugeriramo čitanje rečenica u originalu i potom posjet najbližoj knjižnici za čitanje ostalog teksta.

Djela su Uliks Jamesa Joycea, Ponos i predrasude Jane Austen, Jane Eyre Charlotte Brontë, Avanture Huckleberryja Finna Marka Twaina, Sreća Bodkina PG Wodehousea, Zemaljske snage Anthonyja Burgessa, Osvojila sam dvorac Dodie Smith, Stakleno zvono Sylvije Plath, Tajna povijest Donne Tartt i Otok s blagom R. L. Stevensona
Popis pronađite ovdje.
slika: alykat

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu