Page arrow

Napadi na Lucića

Large ahmici
Utorak
23.04.2013.

Pjesma Predraga Lucića 'Ići mići Ahmići' (o ratnom zločinu u bosanskom selu Ahmići) podigla je mnogo prašine posljednjih dana. Lucić je ovu pjesmu napisao prije tri godine te ju je od tad čitao na raznim književnim večerima i performansima. Snimka Lucićeve izvedbe u Mostaru 22. veljače 2013. šokirala je Udrugu građana žrtava rata '92.-'95. '16. April' koja je reagirala otvorenim priopćenjem u kojem je rekla da tematika zločina u Ahmićima nije za šalu, te da bi neki mogli čak i ozbiljno shvatiti ili zloupotrijebiti Lucićeve ironične stihove. 

Nažalost, osim ove korektne reakcije, Lucić je na adresu primio i niz osobnih napada te prijetnje smrću. Stoga je stigla zajedničko priopćenje Hrvatskog društva pisaca i PEN-a u obranu Lucića. Navedeno je kako je Lucićeva pjesma zapravo satira odnosa prema zločinu, a ne glorificiranje zločina, te da njegova pjesma pokušava otvoriti prostor rasprave i pomirenja između pojedinih nacionalnih skupina. HDP i PEN stoga su naveli kako "bezrezervno podržavaju Predraga Lucića u njegovim ustrajnim i hrabrim, intelektualno poštenim nastojanjima da regiju u kojoj živimo učini boljim i humanijim mjestom i za život i za slobodno pisanje, pa i o najbolnijim temama."
Lucićeva satirična pjesma svakako bi trebala izazvati emocionalnu reakciju i potaknuti na razmišljanje. U tom smislu, njegova pjesma polučila je željeni efekt. Ipak, ništa ne može opravdavati agresivne napade na ovog dobrog pjesnika i društvenog kritičara. 
izvor: HDP i PEN
foto: legio09 (na slici: srušena džamija u Ahmićima)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu