Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Novakovich za Bookera

Large plum brandy
Ponedjeljak
28.01.2013.

Josip Novakovich, hrvatski pisac koji živi i radi u Kanadi kao profesor kreativnog pisanja, našao se u užem krugu za nagradu Man Booker International Prize. To je velika čast budući da se ta nagrada ne dodjeljuje za pojedino djelo, nego za sveukupni opus. U užem krugu nalazi se ukupno desetero autora iz S.A.D.-a, Izraela, Kine, Indije, Pakistana, Francuske, Rusije i Švicarske. Pobjednik će biti poznat 22. svibnja.

Novakovich je inače rođen u Daruvaru 1956. i živio je u Hrvatskoj do 20. godine. Dosad je objavio roman April Fool's Day, tri zbirke kratkih priča, dvije zbirke autobiografskih crtica (među kojima i Plum Brandy: Croatian Journey) i dva priručnika za pisanje. Novakovich je najavio kako planira u budućnosti napisati i djelo na hrvatskom jeziku ili prevesti svoje radove na hrvatski. Iako su mu u Hrvatskoj objavljene četiri knjige razočaran je statusom kojeg ovdje ima. Novakovich se nada da će međunarodni uspjeh pomoći u tome da mu se objave radovi u Hrvatskoj i da ga se uvrsti među hrvatske pisce.

izvor: Novi list i Večernji list
foto: Michael W. May

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu