Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Od crowdfundinga do nagrade

Large lina 04 bookseller
Srijeda
13.05.2015.
Dodjela Bookseller Industry Awardsa (BIA) u Britaniji jest vrhunac godišnjeg rada u domeni književne 'industrije', a sama nagrada predstavlja veliko priznanje onima koji u njoj sudjeluju. 
Svečanost dodjele priznanja održana je 11.5. u hotelu Hilton Lane u Londonu. Ove je godine nagrada u kategoriji najbolje knjige pripala Paulu Kingsnorthu za roman The Wake. Žiri je ustvrdio i kako je slučaj ovog romana indikativan primjer današnje izdavačke prakse.
Vjerujući da bi 'mainstream' izdavačima bilo nemoguće prodati njegovu knjigu, Kingsnorth ju je odlučio izdati preko crowd-funding platforme Unbound. Ova relativno nova izdavačka platforma omogućuje autorima da na njihovoj stranici oglašavaju svoje ideje za književna djela i od zainteresirane publike izvuku novčane cifre u rasponu od 5 do 300 funti po osobi. 
Višak novaca od onog koji je potreban za izdavanje, marketing i distribuciju knjige (za The Wake je to bilo 14 tisuća funti) Unbound dijeli s autorom pola – pola. Imena svih donatora ispisuju se u knjizi, a oni koji su donirali veće cifre dobivaju dodatne poklone. Primjerice, u ovom su slučaju pokloni bili ekskluzivno izdanje knjige u koricama od ručno obrađene kozje kože te piknik na lokaciji Bitke kod Hastingsa pod vodstvom samog autora. 
Kingsnorth je roman napisao na 'staroengleskom' jeziku kojeg je, u biti, sam osmislio (zove ga shadow tongue). Radnja se odvija u 1066. godini i prati grupu engleskih boraca koji brane zemlju od normanskih osvajača. 
Nagrade BIA se dodjeljuju u još 20 kategorija. Za izdavača godine nagradu je dobio Pan Macmillan, njihova urednica Francesca Main je urednica godine, a nezavisni izdavač godine je Profile Books. Kompletna lista dobitnika nagrade nalazi se na službenoj stranici.

Lina Gonan
Izvor: The Telegraph, The Bookseller
Foto: wikimedia

***

Ovaj tekst nastao je u sklopu Booksine prakse za mlade novinare.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu