Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pisac protiv knjižnica

Large money
Nedjelja
17.02.2013.

Dok se brojni pisci bore protiv zatvaranja knjižnica, jedan od rijetkih suprotnih primjera je britanski pisac za djecu Terry Deary koji smatra da ideja knjižnice više nije relevantna. "Zbog toga što je tako 150 godina, umišljamo si da imamo pravo besplatno čitati knjige na trošak pisaca, izdavača i poreznih obveznika. Ali knjige nisu javno vlasništvo, a pisci nisu žene iz srednje klase koje se bave zgodnim hobijem. Pisci moraju zaraditi za život. Pisci, prodavači i nakladnici moraju jesti. Ne očekujemo da se otvori besplatna kantina jer smo gladni."

'Gladni' Deary nalazi se visoko na listi najprodavanijih knjiga, ali i na 7. mjestu najčešće posuđivanih autora u britanskim knjžnicama, što ljuti ovog autora koji smatra da je izgubio novac na prodaji knjiga. Stoga, Deary zaključuje, knjižnice piscima "režu grla i kradu novčanike".  

Na Dearyjev ekstremni istup reagirali su brojni pisci, pri čemu se posebno izdvojio Neil Gaiman koji je nazvao Dearyja "sebičnim i glupim, kratkovidnim i tužnim".

izvor: The Huffington Post
foto: Images of Money

Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage knjiznica 10.12.2017.

Za njim ide crni Krampus...

Treba li Ministarstvo kulture koristiti otkup knjiga za knjižnice kao kratkoročnu mjeru za pomoć izdavačima?

Piše: Luka Ostojić

Urednički komentar
Homepage 06 algoritam 14.05.2017.

Svakoj knjizi dođe kraj

Propast Algoritma treba vidjeti kao konačan poraz kompletnog sustava komercijalne raspodjele knjiga u Hrvatskoj.

Piše: Luka Ostojić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu