Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pobjednici natječaja 'Ulaznica'

Large ulaznica
Utorak
20.11.2012.

Žiri književnog natječaja Ulaznica 2012. u sastavu Srđan Tešin, književnik iz Kikinde i predsjednik žirija, Saša Ćirić, književni kritičar iz Beograda i Vladimir Arsenić, urednik časopisa, sa zadovoljstvom je izvijestio da se na javni poziv i ove godine odazvao velik broj autorica i autora koji su poslali preko 2.500 radova. Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije, a poseban je kuriozitet da su stizali i iz najudaljenijih krajeva planeta, točnije s Novog Zelanda. U obilju ponuđenih radova, najviše je bilo proznih, nešto manje poetskih, te razmjerno manje esejističkih. Ovo je peta godina kako je natječaj proširen na čitavu regiju što znatno povećava konkurenciju, a time se posebno naglašava kvaliteta nagrađenih radova.

Jednoglasnom odlukom žiri je odlučio nagraditi sljedeće radove:

Poezija
Prva nagrada: Predrag Milojević, 'Odakle je sve počelo' (Mladenovac)
Druga nagrada: Želimir Periš, 'Da se ne zajebavamo' (Zadar)
Treća nagrada: Maja Klarić, 'Quinta' Pitanga (Šibenik)

Proza
Prva nagrada: Marko Gregur, 'Wiener' Walzer (Koprivnica)
Druga nagrada: Ružica Aščić, 'Vladimir' (Zagreb)
Treća nagrada: Davor Varga, 'Povratak u budućnost' (Zagreb)

Esej
Prva nagrada: Nataša Tučev, 'Prezreni na svetu Franca Fenona u književnoj obradi Keril Čerčil' (Beograd)
Druga nagrada: Dušan Vasić, 'Đavo u Ahenu' (Beč)
Treća nagrada: Milan Gromović, 'Poezija i poetika Vojislava Despotova' (Čačak)

Nagrađeni i pohvaljeni radovi odražavaju raznovrsnost pristiglih tekstova i mnoge od tendencija koje se mogu uočiti kod autorica i autora na književnoj sceni koja obuhvaća kulturni prostor bivše Jugoslavije. Tematski raznoliki i ispisani sa zavidnim književnim umijećem i uvjerljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim dojmom i zrelošću izraza.

U svom radu žiri nije vrednovao poetički pristup, tematsko opredjeljenje ili viđenje svijeta predstavljeno u djelu, već se isključivo rukovodio kvalitetom književno-jezičkog izraza koja je u nagrađenim radovima nesumnjiva.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu