Page arrow

Pravo ili krivo?

Large udzbenik
Utorak
02.10.2012.

Prije nekoliko dana objavili smo reakciju Branimire Lazarin na inicijativu Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade (HDKDM) za boljom zaštitom autorskih prava književnika. Lazarin je bila krajnje kritična prema inicijativi, navodeći da se radi o pokušaju uvođenja poreza na čitanje i četvrte državne naknade za istu stvar. Novi potez književnika iz inicijative ne odgovara na pitanja koja je Lazarin postavila, nego samo uvodi dodatna pitanja o regulaciji odnosa na relaciji autor - izdavač i o autorskim pravima općenito.

Naime, književnica Silvija Šesto objavila je da će, u dogovoru s Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom, proći kroz sadržaj svakog udžbenika objavljenog u Hrvatskoj od njene nezavisnosti i popisati zastupljene autore. Premda autori često nisu bili u ugovornom odnosu s izdavačima udžbenika, njihovi tekstovi bi se bez pitanja i bez honorara pronašli u pojedinom udžbeniku. Stoga je HDKDM podiglo tužbu protiv nakladnika i protiv države koja zanemaruje problem.

Cijeli slučaj vraća nas na pitanje autorskih prava. Država daje književnicima subvencije za pisanje knjige čime plaća naknadu za njihov rad. Međutim, je li tad stvoreno djelo vlasništvo autora, izdavača, svakog kupca knjige ili države (tj. javno vlasništvo)? Opet, ako je i državno vlasništvo, smiju li profitno usmjereni izdavači bez pitanja i honorara koristiti ta djela?

Ne samo što će država trebati pronaći odgovor na ta pitanja, nego će morati i ujednačiti kriterije u svim granama umjetnosti (pa bi tako i famozni ZAMP morao ograničiti svoje znamenito ubiranje naknade). Cijeli slučaj još jednom je pokazao da se koncept autorskih prava, koji pokušavaju regulirati svaku upotrebu pojedinog kulturnog proizvoda, ponovo pokazao kao nedostatan i neupotrebljiv u iznimnim situacijama (kojih je, čini se, sve više).

izvor: Novi list
foto: Mullenkedheim

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu