Page arrow

Pronađeni Cervantesovi ostaci

Large cervantes
Utorak
17.03.2015.

Miguel de Cervantes, jedan od najvažnijih literata u povijesti književnosti, umro je 22. travnja 1616., a njegovi posmrtni ostaci otkriveni su, ili barem tako vjeruju forenzičari, 399 godina poslije.

Iako nedostaje DNA test, stručnjaci su prilično sigurni da su u zaboravljenoj grobnici podno crkve Trinitarias u središtu Madrida otkrili kosti slavnog pisca i njegove supruge.

Koristeći se najmodernijim tehnološkim pomagalima tim od trideset stručnjaka pomno je istražio kriptu ispod crkve i, čini se, došao do senzacionalnog otkrića.

"Ostaci su u lošem stanju pa ne možemo individualno identificirati Cervantesa. No na temelju povijesnih zapisa sigurni smo da su ovdje njegovi ostaci", izjavila je forenzičarka Almudena Garcia Rubio.

Istraživač Luis Avial dodaje: "Htio je biti pokopan ovdje te će njegovi ostaci ovdje i ostati. Bit će ponovno pokopan sa svim počastima."

Sljedeće godine, na 400. obljetnicu Cervantesove smrti, grobnica će biti otvorena za posjetitelje i štovatelje.

izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Omar Parada

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu