Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Put putujem

Large putovanje
Ponedjeljak
17.09.2012.

Dean Duda, profesor na Filozofskom fakultetu i bivši kolumnist Feral Tribunea, napisao je knjigu Kultura putovanja koja uskoro izlazi u izdanju Naklade Ljevak.

Knjiga pokušava napraviti pregled načina na koji književnost sudjeluje u kulturi putovanja. Tu kulturu čine turistički vodiči, putopisi, romani, putnički dnevnici, razglednice, fotografije, snimke itd. Književnost i kultura putovanja povezani su još od Homerovih epova, a njihova turbulentna veza traje (i konstantno se mijenja) sve do danas. Ukoliko knjiga zaista ispuni svoju ambiciju i zahvati cjelokupnu kulturu putovanja, u knjizi ćemo moći naći šarolik niz tema, od Odisejevih lutanja antičkim svijetom do čitanja knjiga uz zvukove Narodnog radija u suvremenom hrvatskom autobusu.

Osim djela iz cijele povijesti književnosti, autor promatra i kontekst u kojem se ta djela pojavljuju. U tu svrhu, Duda promatra rodne i ekonomske odnose koji prate putovanja i čitanje književnosti od antike do modernog kolonijalizma i kapitalizma.

izvor: Kulturpunkt
foto: fdecomite

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage laxness 24.04.2014.

Učenici bez prava na grešku

Razgovarali smo o cilju lektire, odabiru lektirnih djela i položaju učenika u današnjem školskom sustavu.

Kritike
Homepage on the road 09.09.2013.

KRITIKA 196: Dean Duda

Duda ne govori o književnosti putovanja, nego o kulturi putovanja koja se stiče gotovo isključivo kroz tekst koji može biti književni i vanliterarni.

Piše: Vladimir Arsenić

Kritike
Homepage 2333 01.05.2011.

KRITIKA 116: Dean Duda

Dudina knjiga nameće se kao ključna referentna točka za sve pokušaje reartikulacije i revalorizacije književnih zbivanja u posljednjem desetljeću.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu