Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 20. - 26.7.2015.

Large large 2074d
Ponedjeljak
20.07.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Knjiga o zavičajima, Nikola Bertolino (Sandorf)
Na tragu Erica Hobsbawma, koji kroz svoju autobiografsku knjigu Zanimljiva vremena: život kroz dvadeseto stoljeće opisuje ostvarenje kletve 'Dabogda živio u zanimljivim vremenima!' u zapadnom svijetu, Nikola Bertolino u svojoj knjizi o zavičajima opisuje tu istu kletvu ostvarenu na prostoru kojeg danas nazivamo 'regija'.

2. Ruski hljepčić i druga kulinarska putovanja, Aleksandar Genis (Naklada Ljevak)
Hrana je za Genisa duhovno iskustvo, način spoznaje novoga. U vremenu u kojemu je hrana spektakl, a kuhari dio celebrity kulture, rijetki uspijevaju razumjeti da je hrana moćno spoznajno oružje. Genis ne želi s nama podijeliti tajnu što jesti nego kako to činiti. I kako o hrani promišljati.

3. Nebo u kupinama, Nataša Kramberger (Naklada Ljevak)
Roman je sastavljen od tri dijela i neobičnoga 'uvoda' u kojem se pojavljuju svi važniji likovi i različite pripovjedne niti. Upravo se u međusobnom prožimanju živopisnih likova, njihovih obiteljskih priča i mnogostrukih pripovjednih rukavaca združuju različiti prostori događanja, ali i različita vremena.

4. Kepler, John Banville (Naklada Ljevak)
Roman prikazuje Keplera kao brižna sina, ljubomorna oca i preobražava ga u pronalazača temeljnih zakona o kretanju planeta – zakona koji se bez sumnje mogu svrstati među najblistavije domete ljudske misli.

5. Vječni sin, Cristóvão Tezza (Naklada Ljevak)
U ovom višestruko nagrađivanom autobiografskom romanu autor uvodi čitatelja u svijest mladog oca čiji je sin Felipe rođen s Downovim sindromom. Od prvobitnog šoka nakon postavljene dijagnoze preko ulaska u svijet bolnica i terapija, Tezza isprepleće priču o životu svog sina s pričom o tome kako je ona iz temelja izmijenila njegov vlastiti život.

Poezija:
1. Smrt ima kosu od morske trave, Igor Isakovski (Meandarmedia)
Igorova poezija je rezultat dvojnog, suprotstavljenog impulsa: druželjubiva je, naseljena sjećanjima na sitnice, riječi i glasove, ali je istodobno i usamljenička, sposobna hrabro se očistiti od uspomena, i umjesto buke motora koji poziva na putovanje, odabrati tišinu.

Publicistika:
1. Moji pronalasci, Nikola Tesla (Znanje)
'Tesla je bez ikakve sumnje bio poseban genij, kakve danas zapravo i nismo spremni više priznavati. Dobro je poznavao postojeće znanstvene teorije svojeg doba, ali nije dopustio da ga one zaustave ili ograniče. Umjesto toga formalne je temelje širio u transcedentni prostor u kojem nije bilo granica između znanosti, umjetnosti i duhovnosti. Upravo su tako radili svi pravi geniji.' (Andrej Detela)

2. Metapjesnik, Lucia Leman (Meandarmedia)
Knjiga sadrži prvi hrvatski prijevod Shelleyeva književno-teorijskog teksta A Defence of Poetry (1821.) koji, osim što se odlikuje vrsnoćom književnoga prijevoda s engleskoga na hrvatski jezik, upućuje i na uzajamnu referencijalnost romantizma i postmodernizma na temelju paralela između antologije i hiperteksta, kao i na temelju pristupa književnom kanonu i intertekstualnosti.

Ostalo:
1. Sve tajne harmoničnog vođenja, Velimir Srića (Algoritam)
Ova knjiga ima skromni zadatak pokušati biti obris spasonosnog jedra na horizontu. Zato se bavi upravljanjem promjena i vođenjem čiji je cilj stvarati sklad, u vlastitoj glavi, u svojem timu, u svojoj organizaciji, na tržištu, u parlamentu i političkoj stranci, u državi, na kontinentu i na cijelom svijetu.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu