Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 29.6. – 5.7.2015.

Large rasknji je
Nedjelja
28.06.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Slikar lepeza, Hubert Haddad (Edicije Božičević)
Iza svratišta prostire se prekrasan vrt izgubljen u vremenu, gdje Matabei otkriva starog majstora vrtlara, za kojeg se pokazuje da posjeduje nesvakidašnji talent oslikavanja lepeza. Matabei uskoro postaje vjeran učenik starog Osakija, i otkriva koliko zen mudrosti se krije u svakodnevnoj brizi o vrtu i njegovim tajnama.

2. Pitanje nade, Tanja Radović (Meandar Media)
Roman Tanje Radović rezultat je nekoliko, naizgled suprotstavljenih i oprečnih pripovjedačkih strategija i tematskih interesnih područja: riječ o nastojanju da se radnja romana izmjesti iz nama općepoznatih situacija, prebacuje se u drugu kulturu, jer da bi se tako osigurala dinamika romana, drukčija scenografija i prostorna konfiguracija.

3. Nacistička književnost u Americi, Roberto Bolańo (Vuković & Runjić)
Mimo dva magnum-opusa, ovo se djelo općenito drži najuspjelijim djelom Roberta Bolaña. To je svojevrsna enciklopedija desničarskih pisaca: tvore ju kratki životopisi izmišljenih književnika, poklonika i gorljivih pristaša krajnje desnice, većinom iz Latinske Amerike, šačica njih iz Sjedinjenih Država, koji su prikazani kao šarolik niz zabludjelih mediokriteta, snobova, prevrtljivaca, narcisa i zločinaca.

4. Anđeli s asfalta, Johanna Holmström (V.B.Z.)
Tinejdžerica Leila i njezina starija sestra Samira žive u Helsinkiju. Majka im je Finkinja koja je prihvatila islam udajom za njihova oca Farida i sa strašću je uronila u novu religiju. Ona nosi hidžab i živi uz zabrane i opomene, a kćeri odgaja u skladu s tradicionalnim vrijednostima. A one samo želi živjeti kao većina mladih djevojaka u Finskoj: izlaziti, imati mladića, pripadati. No i društvo u cjelini okreće im leđa. Rasizam, seksizam i nasilje prožimaju svijet u kojem žive.

5. Teodozije Mali, Răzvan Rădulescu (V.B.Z.)
Smješten u bajkovit, iz vremenskoga i prostornog kontinuuma izmješten svijet koji geografiju današnje Rumunjske miješa s fantastičnim zemljopisom neobičnih kraljevstava – poput onih zelenih i plavih mrava – Teodozije Mali predstavlja groteskom i apsurdom te finim humorom iscrtanu parabolu političkog života suvremene države: grubu borbu za moć vođenu preko leđa tihe većine.

6. Područje bez signala, Robert Perišić (Sandorf)
U gradić N., zabačen i devastiran, dolaze dvojica likova i bude nadu - to je ulaz u Područje bez signala u kojem se, kao i u prethodnom Perišićevom romanu Naš čovjek na terenu, spaja lokalno i globalno u priču koja će vas istovremeno nasmijati, ali i protresti.

7. Požuda, Josip Novaković (Profil Knjiga)
Žena spremna na sve kako bi spasila sina od regrutacije, emigrantica koja otkrije kako ni obuzeta strašću ne može zaboraviti traume iz domovine, dječak koji pronalazi strašan način da se osveti onima koji su ga povrijedili, teško bolestan muškarac kojem general ‘ukrade’ srce za transplantaciju – junaci su iznimno hvaljene zbirke tragikomičnih priča Josipa Novakovića.


Poezija:
1. Moramo postati konkretni, Željka Horvat Čeč (V.B.Z.)
Željka Horvat Čeč uspješno se služi različitim pjesničkim registrima kako bi pronašla pravi glas kojim bi oblikovala traume odrastanja, bolesti, ljubavi, zlostavljanja... koje pokušava analizirati i razumjeti u ovoj knjizi. Ili kako bi se suprotstavila primitivizmu i nasilju, prokazala glupost, prekoračila konvencije...

Publicistika:
1. Kratka povijest Indije, Andrew Robinson (Sandorf)
Autor je pitkim jezikom i popularnim, ali ne i površnim pristupom učinio povijest Indije pristupačnom svjetskom čitatelju koji nije nužno upućen u sve rukavce indijske kulturne i političke povijesti..

2. Antiedip, Gillez Deleuze, Felix Guattari (Sandorf)
Antiedip (1972.) tvori prvi dio monumentalnog djela dvaju francuskih autora Gillesa Deleuzea i Felixa Guattarija Kapitalizam i shizofrenija. Svako od četiri velika poglavlja knjige analizira i kritizira neki od aspekata proizvodnje ludila na Zapadu te onoga što autori nazivaju "familijalizacijom žudnje" u povijesnom razvoju freudovske psihoanalize.

3. Uspon islamizma, Loretta Napoleoni (Sandorf)
Uspon islamizma svjetski poznate stručnjakinje za terorizam Lorette Napoleoni zadire ispod površine i ukazuje na zaokupljenost zapadnih medija opisima ISIS-a kao skupine razbojnika kojima je, eto, krenulo, dok ta organizacija u isto vrijeme zapravo razvija novi model izgradnje nacije.


Književna događanja:

U utorak u 19h u Booksi nam je još jedna 'Krnja književnost', ovoga puta s temom ‘Nove inicijative, premještanje fokusa i autoriteta’. Gostuju Andrija Škare i Monika Herceg.

U srijedu u 20 h učimo javno govoriti uz pomoć Toastmasters kluba.

U petak u 20h će nam polaznici fotografske radionice ‘Drugi kadar’ održane u Booksi tijekom proljeća pod vodstvom Davora Konjikušića predstaviti svoje završene projekte.

U subotu u 18h u Booksi održava se još jedan, standardno izvrstan, Filozofski café pod moderaturom Nikoline Iris Filipović.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu