Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 6.7. - 12.7.2015.

Large large rasknji je
Nedjelja
05.07.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Pokoravanje, Michel Houellebecq (Buybook)
Pokoravanje je u prvom redu je književni događaj. U njemu autor razvija jednu društveno-političku viziju svoje domovine u budućnosti. Zaista je na kraju na čelu La Grande Nation muslimanski predsjednik. Ali on nije radikalni musliman, već karizmatičan i mudar čovjek s vizijom, koji sanja o velikoj i snažnoj Europi.

2. Oblak boje kože, Nebojša Lujanović (Fraktura)
Od Zagreba do Bosne, od sadašnjosti do prošlosti, od romskoga geta u središtu Zagreba do Auschwitza i slabije poznatoga romskoga Holokausta, od sanjanog normalnog života do ratnih trublji, Nebojša Lujanović u svome novom romanu pripovijeda o krivnji i pravdi, o žrtvama i onima drugima, prije svega o Romima i njihovoj kulturi, o onima istinskim drugima koje ne vidimo i koji su uvijek u središtu tragedije.

3. Gutenbergov učenik, Alix Christie (Šareni dućan)
Iako joj je to prvi roman, Alix Christie piše iznimno vješto i upućeno: temeljito opisuje i datira zbivanja, precizno uglavljujući likove u povijesni kontekst; istovremeno ističući razlike među tvorcima tiska, ali i njihovu zajedničku osobinu koja je, uostalom, karakterizirala cijelo njihovo doba: neizmjernu strast.

4. Mirisi, Philippe Claudel (Edicije Božičević)
Od bagrema s mirisom meda i proljeća, egzotičnog cimeta, kiselkastog mirisa biljnog raspadanja na grobljima, očeva losiona poslije brijanja, uporna mirisa kuhanog kupusa, lipe u cvatu, cigareta, do prvih poljubaca, Philippe Claudel u šezdeset i tri kratke priče opisuje ono neopisivo, sićušno, nevidljivo, odajajući počast jednom minulome vremenu, krajoliku njegova zavičaja i životima jednostavnih ljudi koji ga nastanjuju.

5. Vezivanja, Emmanuelle Pagano (Naklada Ljevak)
U svojoj knjizi Pagano obrađuje univerzalne teme našeg vremena: usamljenost i otuđenost, odnos prema tijelu i starenju, ljubav i njene mračne strane, odrastanje, nasilje u školi, pitanje roditeljske odgovornosti, život osoba s invaliditetom, složeno afirmiranje osobnih identiteta i pitanje promjene spola, ekološku osviještenost, sudbine pojedinaca što žive na društvenoj margini.

6. Kupila sam klavir sama, Ljiljana Pavlina (Meandar Media)
'Marginalizacija se zlokobno provlači kroz živote protagonista ovog u svojoj socijalnoj uvjetovanosti, pa i pripovjedačkoj angažiranosti izuzetno domišljatog romana, vidljiva i po pomnom odabiru jezičnih šifri koje zazivaju melankoličan spomen na vrijeme kojeg se svi u zakucima podsvijesti živo prisjećamo, kao okvira u kojem sjetno funkcioniraju sva naša stremljenja, želje i žudnje.' (Boris Perić)

Poezija:
1. Medij mlijeko, Zvonimir Mrkonjić (Meandar Media)
Da književni eksperimenti, ma koliko oni na prvi pogled bili radikalni, nužno ne isključuju iz obzora tradiciju, već je pokušavaju redefinirati svjedoče Mrkonjićeve strategije. Strategije dijaloga s njom su raznovrsne: intertekstualne, metatekstualne, intermedijalne. Autorova metatekstualna razina vrlo je slojevita.

Publicistika:
1. Američki studiji danas: identitet, kapital, spacijalnost, Stipe Grgas (Meandar Media)
Kapital i ekonomija vraćaju se u ovoj uzbudljivoj knjizi o krizi i novcu, moći i čitanju na sasvim nov način, jednako zahtjevan i odgovoran za one koji žele ostati u prostoru vlastite struke, ali ništa manje i za one koji su zahvaćeni procesima koji se ne odnose samo na 'daleku' Ameriku, koja je središte sveprožimajuće moći kapitala, nego i na našu divlju stvarnost i korporativnu svakodnevicu.

2. Škola života: razgovori, Rob Riemen (TIM Press)
Danas, kada je sve unaprijed programirano i kada je za maštu i kreativnost ostalo tako malo prostora, a svijetom tako snažno dominiraju obožavanje mladosti i vječnoga ostajanja mladim, informacije i tehnologija, devetnaest životnih priča koje je Riemen zabilježio prava su oda starosti, iskustvu, mudrosti i ljubavi prema životu i drugima.

Književna događanja: 

U subotu, 11.7. u 18h nam se pridružite u Booksi na još jednom Feminističkom kružoku s temom Feminizam i pop kultura pod moderaturom Ive Paske, Branimira Lukića i Martine Nekić.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu