Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Razgovor s Alenom Meškovićem

Large ukulele
Nedjelja
21.09.2014.

Ne tako davno, bijaše ranoljetni dan, dansko-bosanski pisac Alen Mešković gostovao je u Booksi. Uz asistenciju Urednika svih urednika, Krune Lokotara, predstavio je roman Ukulele jam.

Ovih dana Mešković je boravio u Zadru, gdje ga pozvaše na KaLibar festival. I tu ga spazi Večernjakova Katarina Brajdić, te porazgovara s njim o književnosti, jezičnom i glazbenom identitetu i mnogim drugim važnim pitanjima.

O usporedbama njegova romana s Hotelom zagorje Ivane nam Simić Bodrožić, Alen odgovara:

"Mislim da je usporedba sasvim opravdana, glavna tema – odrastanje u izbjeglištvu u ratnim uvjetima – jest zajednička, ali se istovremeno radi i o dvjema vrlo različitim knjigama. Kada mi je prvi put prepričana radnja Zagorja, naježio sam se. Upravo sam bio dovršio roman i zadnje što mi je trebalo bila je vijest da je priču o izbjegličkom centru u Hrvatskoj netko već ispričao, i to vrlo uspješno. Međutim, već pri čitanju prvih stranica se vidjelo da su to dva vrlo različito napisana romana, s različitim likovima i različitom dozom autobiografskog u sebi. To jesu dvije srodne knjige, jer Ivana i ja pripadamo otprilike istoj generaciji i imamo slična izbjeglička, odnosno prognanička iskustva."  

Cijeli razgovor dostupan je na stranicama Večernjeg lista.

foto: Ian Ransley

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu