Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Razgovor s Buljanom

Large teatar
Četvrtak
14.08.2014.

Prije koji dan dojavili smo o zadarskoj izvedbi predstave Grobnica za Borisa Davidoviča. U razgovoru s Đorđom Krajišnikom iz časopisa BH Dani, režiser Ivica Buljan priča o Danilu Kišu, percepciji njegovog djela danas, kazališnoj sceni u Hrvatskoj i drugim zanimljivim stvarima.

"Duboko sumnjam da nacionalisti mogu štovati Kiša. Možda ga žele samo 'prisvojiti', kakav je slučaj s Andrićem. Kišov otac je bio mađarski Židov ubijen u Aushwitzu, majka mu je Crnogorka, rođen je u Subotici, živio na Cetinju, u Beogradu i Francuskoj, objavljivao u Zagrebu. Kiš je među posljednjim ikonama iščezle zemlje, žestok kritičar dogmatskog komunizma i najveći, najoštriji protivnik nacionalizama.

Da bi netko mogao razumjeti političku situaciju u Jugoslaviji prije, za vrijeme i poslije rata, trebao bi pročitati i pokušati razumjeti Grobnicu. Kišova pripadnost različitim kulturama, erudicija i moralni integritet dio su nasljeđa na kojeg sam ponosan i rad na ovoj predstavi, skroman je poklon velikom učitelju koji je umro neposredno pred raspad Jugoslavije", kaže Buljan.

Ovaj vrlo zanimljivi razgovor u cijelosti možete pročitati na stranicama e-novina.

foto: Alan Cleaver

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu