Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Razgovor s Milkom Valentom

Large valent
Ponedjeljak
03.03.2014.

Povodom izlaska njegove 29. knjige, romana Umjetne suze koji se prostire na oko 1400 stranica, Damir Radić razgovarao je s autorom Milkom Valentom.

"Da bih skupio građu za roman, proveo sam pola godine u Zapadnoj Europi i u Hrvatskoj tri mjeseca (Split, Supetar, Makarska, Trogir, Murter, Visovac u Nacionalnom parku Krka, Rovinj, Rijeka itd.). Budući da se radnja zbiva i u Zagrebu, gdje su rođeni i gdje žive glavni junaci romana Marko i Tina Globan, njega ovdje samo usput spominjem kao samorazumljivu činjenicu jer sam i ja Zagrepčanin. (Dakako, i Zagreb je iznimno poticajan za istraživanje stanja epohe.) Iako su rezultati istraživanja poražavajući, ipak se tu i tamo, unatoč sve snažnijoj bankarskoj diktaturi Europske unije i rastuće banalnosti, takoreći kulta banalnosti, mogu pronaći proplamsaji onog pozitivnog (istinska ljubav i istinski eros između ljudi, a ponekad i socijalna osjetljivost). Ono što me iznenadilo jest to da u gotovo svim aspektima europskog tranzicijskog tipa života, situacija izvan Hrvatske nije bolja, naprotiv. U nekim slučajevima je i gora nego u 'našim krajevima'", kaže Valent u razgovoru za Novosti.

U nastavku su na red došle i druge zanimljive teme, a kojima se Valent bavi u romanu: navodnom sveopćom seksualnom liberalizacijom, žestokim religijskim nasrtajima na sekularnost, prirodom ljubavi, braka, moralnim posljedicama uzaludnosti svega ljudskog itd.

Cijeli ovaj zanimljivi razgovor možete u cijelosti pročitati ovdje.

Što se tiče romana, strpljivošću svojstvenom samo nekim mitološkim bićima čekamo da nam ga dobri poštar donese, a onda ćemo o dojmovima.

foto: Mait Jüriado

Možda će vas zanimati
Škola kreativnog čitanja proze
Homepage 217 23.02.2009.

Paučina: Botanički vrt, O Mjesecu i Suncu, Na gozbi užasno jeftinih knjiga, Ludilo u lunaparku, Jooooooj, budaaaaalooooo!

24. nastavak: idilična subota tate Slavka i kćeri Tine začinjena velikom pobjedom u stolnom nogometu.
Škola kreativnog čitanja proze
Homepage 202 26.01.2009.

Paučina: Dječji vrtić je užasno mjesto, 'Tao fizike', Najbolji su domaći sendviči napravljeni kod kuće, a oni iz dućana nisu dobri za zdravlje

22. nastavak: Tinin flashback u djetinjstvo, gdje s tatom Slavkom radi sendviče, šeta Botaničkim i igra se u luna parku.
Škola kreativnog čitanja proze
Homepage 182 15.12.2008.

Paučina: Eutanazija, Strah od glupog sina, Patološki debeli ljudi su doživjeli intelektualni bankrot, Sunce dijagnosticira temeljnu samoću ljudi

Devetnaesti nastavak: strahota ljudskih paradoksa, vožnja trbuhom, bez ruku, rodila majka sina glupana i Sunce koje spašava stvar.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu