Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Reforme u književnom polju

Large knjiznica
Nedjelja
23.09.2012.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u opsežnom razgovoru s Nenadom Bartolčićem otkrila je detalje o svojim budućim potezima u području produkcije i distribucije knjiga. Nakon što je ministarstvo provelo anketu među svim sudionicima književnog lanca, ministrica je dobila uvid u konkretne probleme i donijela odluke o budućoj politici. Intervju sadrži detalje o svakom potezu (a možete ga pročitati na stranici Modernih vremena), a ovdje ćemo ukratko navesti neke od njih:

- promjena kriterija potpore izdavačima: Izdavači i nakladnici su se bunili da su kriteriji za dodjelu subvencija nejasni i nelogični. Ministarstvo će stoga donijeti nove i jasne kriterije. Jedan od kriterija potpore sigurno neće biti prodavanost knjige budući da slaba distribucija i mala kupovna moć građana utječu na slabu prodaju pojedinih knjiga. Također, izdavači koje ministarstvo subvencionira morat će ponuditi knjige po nižoj cijeni.

- bolja zaštita autora: Država neće moći odrediti koliko će izdavači plaćati autore, ali moći će kontrolirati vrši li se isplata po dogovoru. Tako država neće isplatiti dogovorene subvencije izdavaču sve dok nisu podmireni dugovi svim autorima. Uz to, autori će od 2013. godine početi dobivati naknade od posudbe knjiga u knjižnicama.

- veća aktivacija knjižnica: Država planira poticati kulturu čitanja kroz razne popratne programe u školama i kulturnim centrima. Država će također poticati knjižnice da naprave bazu u kojoj će držati elektroničke knjige i časopise.

- mjere štednje: Država će uvesti PDV na knjigu od 5 posto. Zlatar predlaže da znanstveni časopisi budu objavljivani isključivo u digitalnoj verziji (budući da se obraćaju određenoj i uskoj zajednici). Država će većim dijelom financirati program, a manje će financirati hladni pogon.

U samom razgovoru govori se detaljno o svakoj mjeri, kao i o drugim temama (subvencije knjižarama, kulturna vijeća, 'književni ruksak', novi zakoni).

izvor: Moderna vremena
foto: dani_tic

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu