Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sa(n)jam knjige u Istri

Large img 0132
Petak
28.11.2014.
Sa(n)jam knjige u Istri održava se i ovu, 20. godinu zaredom, i to od 4. do 14. prosinca 2014.

Tematsko odredište ovogodišnjeg Sajma prati još jedno obilježavanje, sto godina od početka Prvog svjetskog rata, jednostavno, kalendarski nazvano – 1914. Tema povezuje početak Velikoga rata sa suvremenošću, u njezinom povijesnom, kulturološkom, umjetničkom i literarnom smislu.
U jedanaest sajamskih dana održat će se rekordnih 117 događanja: promocija knjiga i autora, okruglih stolova, panel diskusija, stručnih skupova, izložbi, performansa, filmova, koncerata…, u kojima će sudjelovati 350 domaćih i inozemnih autora, među kojima su značajna imena srednjoeuropske kulturne scene, suvremeni književnici, povjesničari, intelektualci, kulturolozi, umjetnici…
Sajam predstavlja više od 15.000 naslova koje će izložiti 250 hrvatskih i stranih nakladnika, a cijene knjiga bit će snižene od 10% do 70%. Svakodnevno će se održavati i Happy Hour – kada će svi posjetitelji koji se tog trenutka zateknu na Sajmu moći kupiti knjige i po dodatnim popustima. 
Nastavlja se tradicija održavanja Nultog dana. Knjižničari i nakladnici, 3. prosinca, imat će priliku prvi birati knjige te sudjelovati na programima: 1914. u knjižnicama – Virtualna izložba 1914., Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te okruglom stolu Knjižničari kao autori, koji je organiziran uz pomoć Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. 
Središnje programske cjeline koje se usko dotiču tematske odrednice održat će se pod nazivima: Jučerašnji svijet, Café Herrenhof, Puna je Pula i "Mlada Bosna” u egzilu. Velika imena svjetske književne scene potvrdila su svoj dolazak u Pulu: Oksana Zabužko, Ljudmila Petruševska, Philippe Claudel, likovni umjetnik i fotograf Max Aufischer, književnik Josef Winkler i satiričar Richard Schuberth, povjesničari i književnici Robert J. Donia iz Amerike, Claudio Magris, Mauro Covacich, Roberto Todero i Paolo Rumiz iz Italije, Mark Thompson iz Velike Britanije, Maurus Federspiel iz Liechensteina te turski kontroverzni povjesničar İlber Ortaylı.

Iz Hrvatske i regije dolaze nam brojni književnici, publicisti, teoretičari i povjesničari: Zvonko Maković, Miljenko Jergović, Nadežda Čačinovič, Bora Ćosić, Tonko Maroević, Igor Mandić, Dragutin Lučić, Ognjen Sviličić, Darko Dukovski, Damir Zlatar Frey, Filip Hameršak
Izuzetnu pažnju Sajam je posvetio i cjelovečernjim literarno-glazbenim programima. Na Večeri Kaknije: Burgtheater u Puli predstavit će se književnici s nekadašnjeg prostora K.u.K. – Josef Winkler, Richard Schuberth, Dževad Karahasan i Miljenko Jergović, glumci Kazališta Ulysses i glazbeni duo Catch-Pop String-Strong.

Sajam ove godine u žarište događanja postavlja strip, neopravdano marginalizirani medij u svijetu kulturnih događanja. U programu Jučerašnji svijet u stripu gostovat će značajni domaći i inozemni strip crtači i autori grafičkih novela koji obrađuju temu Prvog svjetskog rata te povijest 20. stoljeća. U Pulu iz Kanade dolazi Nina Bunjevac, gost iz Beograda Aleksa Gajić, Francuzi Kris & Maël, kao i dobro poznati hrvatski autori Igor Kordej i Darko Macan

Zadnji dan Sajma, 14. prosinca, održat će se dodjele dviju nagrada: jedanaesti Kiklop i druga po redu – Čitateljska nagrada dr. Ivo Borovečki. Svečano otvorenje 20. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se 4. prosinca 2014. točno u podne u Domu hrvatskih branitelja. Ceremoniju otvorenja pratit će glazbom duo Catch-Pop String-Strong i Livio Morosin
Mnogobrojni programi Sajma ostvareni su zahvaljujući partnerima Sajma od kojih se izdvajaju: Austrijski kulturni forum Zagreb, Arheološki muzej Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre, Francuski institut Zagreb, University Press, 2x2, Javnu ustanovu Pula Film Festival – Kino Valli, Sveučilišnu knjižnica u Puli, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula i Kazalište Ulysses. 
info i foto: Sa(n)jam knjige u Istri

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu