Page arrow

Sporne knjige Amerike

Large captain underpants
Srijeda
17.04.2013.

Američko udruženje knjižničara svake godine objavljuje listu tzv. spornih knjiga. Radi se o djelima na koja dolazi najviše pritužbi od strane roditelja, nastavnika i javnosti zbog uvredljivog ili seksualno eksplicitnog jezika i sadržaja.

Na prvom mjestu ovogodišnje liste nalazi se Captain Underpants Dava Pilkeya, serija romana o superjunaku u crvenom plaštu i gaćama. Na listi se nalaze razni popularni romani (poput, recimo, trilogije E.L. James), kao i kanonska djela (poput Beloved Toni Morrison).

'Prvak' liste Dav Pilkey rekao je da je počašćen što se našao na vrhu liste na kojoj se često nađu autori kao što su Mark Twain, Harper Lee i Maya Angelou. Ipak, zabrinut je da će brojni roditelji sad zabraniti svojoj djeci čitanje njegovih knjiga bez da sami pročitaju 'spornu' knjigu.

Američko udruženje knjižničara ove je godine primilo 464 pritužbe na razne naslove, što je 25% više pritužbi nego 2011. Nije poznato koliki broj knjiga stvarno bude uklonjen iz knjižara i knjižnica. Ipak, i objavljivanje ovakve liste može knjigama dodijeliti neugodnu i možda nezasluženu stigmu.

izvor: B92
foto: massdistraction

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage pas macka 18.10.2016.

Potisnuta požuda

Roman 'Eksperiment' ciparske autorice Myrte Azine Chronidi je intimna priča o vezi između seksualne frustracije i umjetničkog stvaralaštva.

Piše: Zvjezdana Balić

Intervju
Homepage zrinka pavlic 08.06.2015.

Totalni seks i avokado

U povodu gostovanja na FEKP-u, priveli smo književnicu i TV kritičarku Zrinku Pavlić te joj postavili par provokativnih pitanja.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu