Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Stvarno korisno znanje'

Large 10699043244 fd4d5cb1b9 z
Ponedjeljak
27.10.2014.
Kustoski kolektiv Što, kako i za koga / WHW prije više od dvije godine dobio je poziv da osmisli izložbu za Museo Reina Sofía u Madridu. I tako je nastala izložba Stvarno korisno znanje koja se prostire na 1500 kvadratnih metara, a otvara se danas. 

Stvarno korisno znanje polazi od pojma kojeg su početkom 19. stoljeća počeli koristiti radnički klubovi u Ujedinjenom kraljevstvu s namjerom da se suprotstave obrazovanju koje su za radnike počeli organizirati vlasnici tvornica, a čija je glavna motivacija bila efikasnija proizvodnja.

Koristeći u nazivu izložbe pojam koji upućuje na početke borbe protiv neograničene kapitalističke eksploatacije i na rane pokušaje radnika da sami organiziraju vlastito obrazovanje, izložba se zalaže za uvođenje novih načina učenja i podučavanja temeljenih na principima jednakosti, te za preispitivanje ustroja suvremenih društvenih i političkih organizacija. Stvarno korisno znanje tako predstavlja niz strategija i metodologija kojima umjetnici dovode u pitanje 'uvriježeno znanje' te preispituju hegemonijsko viđenje povijesti, umjetnosti, roda, rase i klase. 

Na izložbi su, među ostalima, zastupljeni umjetnici poput Chto Delat?, Primitivo Evanán Poma i Udruženje narodnih umjetnika Sarhue, Iconoclasistas, Victoria Lomasko, Marcell Mars, Partizanska umjetnost, Catarina Simão, Mladen Stilinović, Mujeres Públicas

Iako je Museo Reina Sofia prvenstveno poznata zbog svoje bogate zbirke koja privlači golem broj turista, ona ipak ne spada u populističke muzeje koji isključivo kapitaliziraju na nekolicini slavnih remek-djela. Zbog kvalitete i angažiranosti svog izložbenog i edukativnog programa, Museo Reina Sofia predstavlja jednu od najvažnijih muzejskih institucija u Europi.
U studenom će u Galeriji Nova u Zagrebu biti prikazan mali segment projekta. Detalje o izložbi i popratnom programu možete pronaći na Kulturpunktu.

izvor: Kulturpunkt
foto: Museo Reina Sofía (Edu Blanco)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu