Page arrow

Virtualna knjižnica muzeja Getty

Large getty
Srijeda
05.03.2014.

Štetno je držati knjige u kući. Naguravajući knjižurine u stan oduzimate samima sebi dragocjen prostor. Gdje s keramičkim figuricama, primjerice, ukrasnim vazama i slično? Drugo – poznato je da knjige skupljaju prašinu od koje se, u krajnjoj liniji, može i umrijeti. Odakle dolazi ta prašina, nije poznato, ali iz iskustva znamo – jednom kad nalegne tu i ostaje. Ne možeš usisavati po librima ili ih našpricavati sredstvima za čišćenje. Treće – knjige su teške i kad ih se nakupi, zna ih biti i po dvije-tri tone. Koliko uopće može izdržati vaša slabašna polica? Jednom će se skršiti i pasti vam na glavu dok budete spavali.

Stoga u kući nikad ne valja imati više od pet knjiga (i to je previše) i, dok jednu od njih pročitate, odmah se iste riješite ili je odnesite u Booksu gdje će je zaprimiti naši djelatnici i prodati dalje u stari papir ili pokloniti nekoj udruzi (pod uvjetom da nema prašine na njima – ne želimo naštetiti ljudima).

U 21. stoljeću smo, helou! Na netu imate toliko besplatnih knjiga, da je to čudo jedno. Muzej Getty, evo ga, nudi ih u svojoj virtualnoj biblioteci.

J. Paul Getty Museum160 naslova
Getty Conservation Institute49 naslova
Getty Research Institute26 naslova

Sve su to vrijedna djela iz područja vizualnih umjetnosti koje možete razgledati, prelistati ili skinuti u pdf formatu. 200 i nekaj knjiga: ne zauzimaju prostor, ne skupljaju zlehude čestice i neće vam pasti na glavu!

foto: Ed Bierman

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu