Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Za šaku dinara

Large kikinda short beograd 06
Utorak
16.06.2015.
Organizatori Festivala kratke priče Kikinda Short podnijeli su zahtjev za raskid ugovora s Opštinom Kikinda zbog uvredljivo niske sume odobrene za deseto izdanje Festivala. Naime, Opština je za organizaciju ove godišnje manifestacije dodijelila 80.000 dinara (650 eura).
Urednik Festivala Srđan Papić navodi: "S tim iznosom ne možete da pokrijete troškove ni za jednog respektabilnog gosta iz inostranstva. A mi smo publiku u Kikindi navikli da čuje po dvadesetak autora iz petnaestak zemalja. Ovo nije kulturna politika, to je farsa."
Poznati pisac i sveučilišni profesor Mihajlo Pantić također je komentirao odluku: "Pre deset godina sam s entuzijastima iz Kikinde učestvovao u organizaciji prvog Kikinda Short festivala. Ponosan sam zbog toga jer je u međuvremenu taj festival posvećen kratkoj priči postao ne samo prepoznatljiv znak kulurnog života matičnog mesta, već i jedna od najprestižnijih regionalnih i evropskih manifestacija toga tipa. Ne mogu da razumem, niti da prihvatim bilo kakvo obrazloženje zbog čega se administracija grada Kikinde sa omalovažavanjem odnosi prema trudu i teško stečenom ugledu Kikinda Shorta." 
Organizatori ističu da su do sada imali korektne odnose s lokalnom vlašću, da je u jednom navratu Festival i opstao zahvaljujući dodatnom angažmanu prethodne uprave te da su sada zapanjeni raspodjelom sredstava za kulturu.
Papić nastavlja: "Zahvaljujući Festivalu, Kikinda se pominje na više od trideset jezika u preko stotinu stranih časopisa, televizija i portala. Festival Kikinda Short će nastaviti da postoji, pre svega zahvaljujući podršci nekoliko stotina Kikinđana koji su svake godine sa nama." 
Deseti, jubilarni, Kikinda Short će se održati od 1. do 4. srpnja u Kikindi, Zrenjaninu i Beogradu. Festival će opstati zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijat za kulturu i javno informisanje te Fondacije Traduki. 

info: Kikinda Short 2011.
Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage kikinda 11.07.2016.

Kratka priča dugog daha

'Kikinda Short' naizgled je malen, ali vrlo ambiciozan festival koji je u 11. izdanju predstavio aktualnu svjetsku produkciju.

Piše: Luka Ostojić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu