Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

VRIJEME KRITIKE!

Large 1155
Srijeda
01.10.2008.

Krajem lipnja u Booksi smo održali međunarodnu tribinu na temu 'Smrt književne kritike'. U dvosatnom razgovoru o stanju na terenu došli smo do nekoliko zaključaka, redom poraznih za suvremenu književnost i književnu kritiku – od katastrofalnog tretmana kulture u medijima, preko marginalizacije književnih časopisa, posvemašnje spektakularizacije i estradizacije kulture i književnosti, pa do pomanjkanja kritičnosti i izostanka društvenog konteksta kad se govori o književnosti.

U izvrsnom eseju 'Čemu trud' (Kako biti sam, VBZ, 2004.) Jonathan Franzen govori o jednakim problemima pred kojima su se našli suvremeni američki književnici i čitatelji te podsjeća kako je u 19. i početkom 20. stoljeća roman bio dominantan medij društvenog proučavanja i poučavanja. Danas mu je konkurencija veća - taj posao mnogo bolje od romana odrađuju moderne tehnologije. Pridodamo li ovome i 'tiraniju doslovnosti' pod kojom se nalazimo već neko vrijeme, a koja se direktno kosi sa samom biti dobre literature ("…snažna djela fikcije odbijaju pružiti lake odgovore i oslikati stvari crno-bijelo te postavljaju veći broj pitanja nego što daju odgovora…" za razliku od, primjerice, jumbo plakata) lako ćemo zaključiti da živimo crne dane književnosti.

No, potreba za čitanjem i pisanjem čini se da ipak nikad neće izumrijeti. Veza imeđu čitatelja i pisaca, ona tajna zajednica koju poznaju svi strastveni čitači čini književnost neizostavnim dijelom naših života i neizostavnim dijelom našeg društva. Upravo iz ovog razloga startali smo Booksu, a potom i ovaj portal kojeg upravo čitate. No, vratimo se Franzenu i problematici.

"Književnost ima funkciju koja nadilazi zabavu," kaže ovaj, po mnogima trenutno najveći američki književnik. "Ona predstavlja oblik društvenog otpora, ona je u potpunosti distancirana od retorike optimizma toliko dominantne u našoj kulturi." I upravo je zato trebamo. Možda ponekad zaboravimo na potrebu propitkivanja života i onoga što nam se događa, ali ta potreba kad-tad ispliva na površinu.

Pa kad je već stanje oko Booksinog primarnog interesa tako crno, odlučili smo na tren zanemariti prvotnu ideju isključivog informiranja čitatelja i malo jače zasukati rukave te vas sve obavještavamo da se booksa.hr priključuje marginaliziranim pokušajima razgovora o knjigama i počinje s objavljivanjem vlastitih književnih kritika. Čak štoviše, projekt smo podigli na regionalnu razinu pa će nam u ovom poslu 'češljanja' suvremenog hrvatskog romana s izletima u susjedsku srpsku i bosansku prozu pomoći ekipa okupljena uz beogradski Beton.

Kako izgleda sreća kad se ne uveća, čitajte od ovog ponedjeljka na www.booksa.hr.

Vanja Pavlović

Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage breitenstein 19.11.2015.

'Ozbiljna kritika uvijek će imati publiku'

Razgovarali smo s Andreasom Breitensteinom, književnim kritičarem novina 'Neue Zürcher Zeitung', o današnjem statusu književnosti u medijima.

Piše: Neven Svilar

Kritike
Homepage tropizmi 07.07.2014.

Zavojite refleksije

Književne kritike Darije Žilić u knjizi 'Tropizmi 2' pokušavaju postaviti pjesničke radove u širi društveno-politički kontekst.

Piše: Kristina Špiranec

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage smile velika 11.10.2012.

Dr. Ostojić: kritično kritičarsko stanje

Kako anonimnost na internetu i skrivanje iza nickova može dovesti do problema s identitetom i utjecati na svijest osobe?

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu