Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nagrada 'Edo Budiša' 2017

Large hiza od besid Hiža od Besid (Foto: pazin.hr )
Utorak
30.01.2018.
Gradska knjižnica Pazin objavljuje natječaj za predlaganje kandidatkinja i kandidata za dodjelu Nagrade Edo Budiša.
Godišnja književna nagrada Istarske županije – Regione Istriana „Edo Budiša" dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Eda Budišu (1958.-1984.), čije je djelo unatoč preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjedačkim formama.
Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje autoru/ici do 35 godina starosti kojemu/kojoj je u 2017. godini objavljena zbirka kratkih priča na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora).
Za nagradu mogu konkurirati i autori/ice do 35 godina starosti iz zemalja srednje i jugoistočne Europe ako im je zbirka priča prevedena na neki od navedenih jezika. Radi se o idućim zemljama: Njemačka, Poljska, Češka, Slovačka, Švicarska, Austrija, Mađarska, Italija, Slovenija, Rumunjska, Albanija, Bugarska, Grčka, Kosovo, Makedonija, Cipar, Moldavija, Turska i Ukrajina.
Nagrada se sastoji od jednomjesečnog boravka u Kući za pisce – Hiži od besid i jednokratne novčane nagrade od 1.000,00 eura, protuvrijednost u kunama po srednjem tečaju HNB-a za devize, na dan sklapanja ugovora između Gradske knjižnice Pazin i nagrađenog/e kandidata odnosno kandidatkinje.
Dobitnik/ica nagrade boravak u Kući mora realizirati u jednokratnom terminu u roku od godine dana od dodjeljivanja nagrade, u dogovoru s domaćinima nastupiti na barem jednoj književnoj večeri tijekom boravka u Kući te ostaviti jedan svoj kraći prozni tekst za potrebe Kuće.
Prijedlozi za nagradu „Edo Budiša" podnose se pisanim obrazloženjem uz koje treba poslati pet primjeraka zbirke priča predloženog autora/ice na adresu Knjižnice, te u pdf-u na e-mail kucazapisce@gmail.com. Poštanska adresa je:
Gradska knjižnica Pazin
(za nagradu „Edo Budiša")
Šetalište Pazinske gimnazije 1a
52000 Pazin
Hrvatska
Rok za slanje prijedloga za nagradu „Edo Budiša" je 2.3.2018.
Prijedloge mogu podnositi autori/ice te nakladnici/ice ili urednici/ice, ali uz potvrđeni pristanak autora/ice da će u slučaju dodjele Nagradu prihvatiti i boraviti u Kući.
Pristigle prijedloge vrednuje Komisija za dodjelu nagrade „Edo Budiša".
Dobitnik/ica nagrade „Edo Budiša" bit će javno proglašen/a u sklopu programa rada Kuće za pisce – Hiže od besid tijekom lipnja 2018. godine.

Nagradu su dosad dobili Rumena Bužarovska (Moj muž, za 2016.), Lejla Kalamujić (Zovite me Esteban, za 2015.), Ivana Simić Bodrožić (100% pamuk, za 2014.), Bojan Krivokapić (Trči Lilit, zapinju demoni, za 2013.), Marko Pogačar (Bog neće pomoći, za 2012.) i Srđan Srdić (Espirando, za 2011.)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu