Page arrow

Scenaristička škola

Large palunko   scenaristicka skola   01
Srijeda
09.09.2015.
Scenaristička škola je dvosemestralni obrazovni program scenarističke teorije u organizaciji projekta Palunko pri Hrvatskom filmskom savezu. Ove će se godine održavati od listopada 2015. do veljače 2016. u zagrebačkom kinu Tuškanac.
Program obuhvaća temeljna znanja scenarističkog zanata kroz predavanja, vježbe i iščitavanje ključne literature izdane u posljednjih 30-ak godina. Za razliku od ranijih Palunkovih radioničarskih sadržaja orijentiranih uglavnom ka početnicima, Scenaristička škola namijenjena je prije svega onima koji imaju iskustva u filmu ili scenaristici i žele se dalje usavršavati, kao i onima koji su se dosad bavili drugim srodnim umjetnostima, ali su iznimno motivirani za aktivno sudjelovanje u ovom programu.

Za sudjelovanje je potrebno znanje engleskog jezika. Prijaviti se mogu punoljetne osobe (iznimno i učenici završnih razreda srednjih škola, ako imaju iskustva na filmu i pripremaju se za neki filmski studij). Prijava je besplatna. Ukupno će se primiti do 16 polaznika

Glavni predavači Scenarističke škole bit će dr. sc. Jasmina Kallay i Uroš Živanović, a uz njih će tijekom oba semestra sudjelovati i vanjski predavači za pojedine specijalizirane teme.
Jasmina Kallay je hrvatsko-engleska scenaristica i spisateljica koja je doktorirala transmediju pri University College Dublin, a Uroš Živanović je filmski autor, scenaristički mentor i voditelj projekta Palunko od 2011. godine. Oboje su ujedno i među inicijatorima i osnivačima SPID-a, Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela, prve strukovne udruge takvog tipa u Hrvatskoj, koja je počela djelovati ove godine.
Prvi semestar Škole čine osnove filmske dramaturgije bazirane na klasičnonarativnom dugometražnom igranom scenariju. Prateći akademski kalendar, prvi stupanj počinje polovicom listopada ove, a završava početkom veljače iduće godine, te će se održavati jednom tjedno u trajanju od tri školska sata. Svaki termin podijeljen je na predavanje i na vježbe, a između dvaju termina polaznici su obavezni obavljati predviđene zadatke: čitati teorijsku literaturu i dugometražne scenarije na hrvatskom i engleskom jeziku te gledati odabrane filmove. 
Po uspješnom savladanom prvom stupnju, polaznici mogu od ožujka do lipnja 2016. pohađati drugi semestar/stupanj Škole, koji će biti posvećen teoriji pisanja za pojedine igranofilmske žanrove te druge rodove i vrste (dokumentarni film, televizijske serije, transmediju i dr.)

Kotizacija za jedan semestar iznosi 400 kuna i uključuje sve potrebne materijale te primjerak scenarističkog udžbenika autorice Jasmine Kallay, koji u izdanju Palunka i Hrvatskog filmskog saveza izlazi tijekom ove godine.

Prijava treba sadržavati:
A. u jednom pdf dokumentu:
– kratku biografiju s naglaskom na obrazovanje i dosadašnje iskustvo u području filma i srodnih umjetnosti (do 1500 znakova)
– popis scenarija (koji su snimljeni ili koje ste razvili na nekoj radionici/programu, s kojima ste sudjelovali na natječaju, pitchingu i sl.);
– motivacijsko pismo (do 2000 znakova);
– kontakt podatke;
B. primjer jednog autorskog rada: scenarij, treatment, film ili bilo koje audiovizualno, likovno, književno ili drugo djelo koje vas najbolje predstavlja kao (potencijalnog) scenarista.
Prijave za prvi stupanj primaju se zaključno s 30. rujna, a sve detaljne informacije o prijavi možete pronaći na portalu Palunko ili dobiti mailom na kontakt: skola@ palunko.org.

izvor i foto: Palunko

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu