Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kvizni štab, 7.11.2008.

Large 1222
Subota
08.11.2008.

Konačno se u Booksi moglo disati. Točnije, moglo se disati kisik. Naime, od četvrtka je na snazi novi zakon koji zabranjuje pušenje skoro svugdje. Kako Booksa nije birtija, restoran ili disko, nego knjižara i književni klub, sve je posjetitelje na vratima dočekala fotka polu-popušene ugašene cigarete. Poruka je nedvosmislena – doviđenja duhanski dime.


Naravno da nova uredba mnogima nije lako pala. Jedna od pogođenih bila je naša krasna voditeljica Ana, koja je ovaj put vodila pola kviza. Jednu rubriku čitala je ona, a drugu Marija iz Prijateljica znanja (one su i sastavljale kviz). Dok je mikrofon bio u prijateljičinim rukama, Ana je odlazila pred Booksu uništavat si zdravlje duhanskim dimom. Što se Anina izgleda tiče, bilo mi je najbolje kad je digla kosu u nakošeni rep. Ipak, pozornost okupljenih odvlačila je uglavnom Marija, s obzirom da je bila u prilično kratkoj suknjici, od one vrste koja se stalno mora navlačit prema dolje.


Booksa je ponovno bila puna, a kako se Minimax (otkad je ukinuta obveza dolaska na kviz u 18 sati, a broj se bodova vinuo u nebeske visine) prilično opustio, ovaj put smo stajali za šankom. To je prilično nepraktično, jer je gotovo nemoguće uspostaviti kontakt među svim članovima ekipe. S obzirom da nam je pod nogama sjedio Sikter! (za istim onim stolom za kojim smo mi zadnji put sjedili u crvenoj sobi), činilo mi se da je gužva veća no inače, pa sam krenuo u prebrojavanje okupljenih. Ustanovio sam da mi se samo pričinilo, a razlog je nepraktičan raspored stolova.


U prilog Minimaxovoj rastresenosti govori i činjenica da smo napisali da je bubnjar Tome Bebića (i to pod pretpostavkom da je Jasmin Stavros prelagan odgovor) Matko Jelavić a.k.a. Well, who is the little lion? Jer, on je kao više bio u rokerskijim đirevima od Stakija. Na pitanje koji je lik iz lektire odmah prozborio: Piti, piti! napisali smo Pantagruel, a točan odgovor je Gargantua. No, nema veze – osnovni cilj je ostvaren (direktan plasman idući put), a usput se i razlika pred drugoplasiranima povećala.


Kako sam bio pisar u prvoj rubrici, odgovorno tvrdim da se ipak nije moglo disati. Bilo mi je toliko vruće da sam se poželio skinuti, mada sam već bio u majici kratkih rukava. Ipak, kako nije ljeto, a Booksa nije ni Roko ni Akademija, odustao sam od plana. Uz to, Ispičuture su mi najavile svoj doprinos Kviznom, povezan uz neke čudne događaje koji su se događali u blizini njihovog stola. No, to ćete ipak čitati u komentarima...


Vratimo se mi kvizu. Mjesto triviji ustupila je rubrika Globalno selo, a kao šesta se ugurala Filozofijom protiv sporta. Kad tome dodamo književnost, slikarstvo i ine umjetnosti kojima je kviz prožet, može se reći da je riječ o old school Booksinom kvizu, koji je ipak malo vukao i na klasične kvizove, kakvi se mogu gledati na televiziji. Naravno, uz znatno teža pitanja. To je pogodovalo pobjednicima (kako li sam samo to briljantno zaključio), čiji je udarni golgeter kasnio na kviz, ali je stigao (na početku kviza bio je na naplatnim kućicama).


Pogađate, udarna igla je Robert Lojpur, a ovotjedni pobjednici su Dada Jihad, s 32,5 bodova. Najveće iznenađenje plasmanom karijere zabilježila je Osnovna škola na terenskoj nastavi sa samo bodom manje, dok su treći bili (također plasman karijere) Ljudi iz žute sambe (28,5 bodova). Četvrto mjesto podijelili su Los Smegmas i Minimax (po 27 bodova), peti je Damirov vrtić (26,5), a bod za LP pripao je sedmom Opus Deiju (25 bodova). Slijede Aardvark i Hrvat, nepušač, katolik (po 23,5), Ispičuture i Glomazni opat (po 21), Šumska djeca rawen crawe i CDLC (po 20,5), Pasji skoti (18), Fratelli matti (17,5), Tzv. Stručnjaci i Ninolino (po 17), Sikter! (16,5), SHS (13) i Bijeli auto crvene boje (11). Kao što ste ispravno primijetili, nijedna ekipa nije osvojila manje od 10 bodova.


Inače, kviz je obilovao konfetama – tj. papirićima koji su služili kao pomoć, e da pisari ne bi morali zapisivati ono što je izdiktirano u pitanju. Mislim da ih je bilo barem jedno 6-7. Jako domišljat način za skraćivanje vremena koje je potrebno za samo rješavanje kviza, nema šta. Meni osobno kviz se učinio pretežak, ali s obzirom da nitko nije osvojio manje od 10 bodova, valjda sam bio pretjerano rastresen, kao i ostatak Minimaxa.


Pobjednici su dobili rundu, a drugoplasirani i karte za predstavu Oprostite, mogu li vam ispričati... u ZKM-u. Osobno sam posvjedočio da su nagradu iskoristili, s obzirom na to da smo moja draga i ja krenuli gledati predstavu. A kako su osvojili dvije karte previše, i Maja i ja smo besplatno ušli. Hura! I sjedili smo u zadnjem redu. Toooo!

Tonči Raić
Fotke by Trixy

Evo kviza Prijateljica znanja. S evo i Prijateljica znanja.


 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu