Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Book traileri prodaju knjige

Large 1226
Ponedjeljak
10.11.2008.

U doba neuhvatljivih tehnologija i strahovanja za sudbinu tiskane riječi, pojedini izdavači odlučili su iskoristiti blagodati interneta i približiti knjige mlađoj publici. To rade koristeći book trailera. Iako traileri postoje već godinama i o njima smo već nadugo i naširoko pisali, tek otkad bilježe i stvarne uspjehe kad je riječ o prodaji knjiga, postali su zanimljivi i samim piscima koji su shvatili da će takvim oblikom reklame lakše doći do čitatelja odraslih na iPodu i YouTubeu.

Ipak, kako upozorava Erik Anderson, osnivač sitea BookScreening.com koji se bavi filtriranjem trailera, na tržištu je prisutno puno loših trailera, koji mogu imati upravo suprotan učinak od željenog. Jedna od ključnih stvari je staviti naslovnicu i naziv knjige u trailer, kao i ime autora, što mnogi ne rade, koliko god nelogično zvučalo. U slučaju da pisac nema izdavača koji bi mu producirao trailer, sami bi autori trebali osmišljavati te kratke filmiće, ali pod svaku cijenu izbjegavati floskule i ponavljanja koja susrećemo u cirkularnih PR-tekstova izdavačkih kuća.

Neki od preporučenih alata za produkciju uključuju Windows Movie Maker, Adobe Premiere ili Apple Final Cut, pomoću kojih mogu nastati prava mala blaga, poput najave za fantasy The Indigo King.

Ili dječje knjige Ghosts of Luckless Gulch.

Poets & Writers magazin donosi čitav niz recepata kako napraviti kvalitetan book trailer, podsjećajući da je kao i kod movie trailera bitno zaintrigirati bez da se otkrije previše sadržaja.

Iako na YouTubeu postoji na tisuće trailera, mali broj njih će pogledati više od par stotina ljudi, no u vrijeme virtualnih communityja poput Facebooka i MySpacea, samo je pitanje vremena kad će traileri za knjige vrištati i s naših monitora. Prvi korak je već napravljen u susjedstvu - sarajevski pisac Aleksandar Hemon, o kojem smo već pisali, za promociju svog djela The Lazarus Project također je napravio sugestivan i atmosferičan trailer.

A koliko ćemo trailera moći vidjeti na sutrašnjem Interliberu ne usudimo se ni pomisliti.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu