Page arrow

Literarni nomadi u Puli

Large 1247
Srijeda
19.11.2008.

Srećko Horvat, Miljenko Nekić (Croatia osiguranje), Magdalena Vodopija, Olivera Pleić i Vojo Šiljak

Sa(n)jam knjige u Istri odredio se kao profilirani festival autora i nakladnika koji svake godine određuje posebnu temu kao polazište i središte programa Sajma. Nakon prošlogodišnje teme 'Balkan' ovogodišnja su 'Literarni nomadi' – književnici i znanstvenici koji djeluju u novim sredinama, te su svojim stvaralaštvom postali dio kulture zemlje koju su odabrali kao svoju novu domovinu, literarno se izražavaju novim jezikom, a u temama i motivima oslonjeni su kako na kulturu iz koje dolaze tako i na onu u koju su došli. Neki od nomada koji dolaze u Pulu su češki pisac Jiøí Gruša, diplomat i predsjednik svjetskog PEN-a, Kenneth White, škotski pjesnik i teoretičar nomadizma, najprevođeniji bugarski pisac Georgi Gospodinov, poznati suvremeni mađarski pisac rumunjskih korijena György Dragomán, Marica Bodrožić, autorica hrvatskih korijena koja piše na njemačkom jeziku i u Njemačkoj je vrlo zapažena, književnik Bora Ćosić i ostali.

Uz gostovanje autora, ovu temu oblikovat će i teorijski skup Nomadske (op)sesije, pod vodstvom mladog filozofa Srećka Horvata (čiju smo knjigu svojedobno preporučili u 'Začitavanju'). Na okruglim stolovima i diskusijama pridružit će mu se i Mikhail Ryklin, jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih suvremenih ruskih filozofa i intelektualaca, njemački dramaturg Michael Haerdter, profesor postkolonijalne teorije s Yalea Mokhtar Ghambou te ostali zanimljivi sugovornici.

Srećko Horvat 
Uz program 'Literarnih nomada', Sajam nastavlja i sa starim, provjerenim programima 'Doručak s autorom' i 'Bertijevim programom - ljubav na drugi pogled' u Kavani Mozart, 'Suton uz knjigu' i 'Razgovori iza zavjese' u Koncertnoj dvorani i 'Dani knjižničara' u Gradskoj knjižnici, te dugim festivalskim 'Noćima u Cvajneru', a od novih najavljen je program 'Autori iz susjedstva' koji je osmišljem s ciljem približavanja nakladništva regije. Izdavači iz regije osim knjiga sa sobom dovode i autore koji će se predstaviti hrvatskoj publici: Ivan Kordić, Mile Stojić i Jasna Šamić iz Bosne i Hercegovine, Olivera Kujundžić i Vujica Ognjenović iz Crne Gore i Vladimir Arsenijević, Vladislav Bajac, Goran Marković i Teofil Pančić iz Srbije.

U sunakladištvu s Frakturom Sajam će objaviti četvrtu knjigu splitskih Utorkaša, koji ove godine na Sajam dolaze jednim starim bibliobusom punim knjiga. Bibliobus će nakon otvorenja u Puli s autorima lutati po Istri i posebno zastati u Poreču i Umagu. A kad smo već kod prijevoznih sredstava spomenut ćemo i nagradnu igru 'Kupi knjigu i vozi' u kojoj će sudjelovati svi posjetitelji Sajma koji izvrše kupnju u vrijednosti 100 kuna, a najsretniji od njih osvojit će auto Sendero Base 1.4. Nije baš bibliobus, ali nije ni za baciti.

Od neknjiževnih programa spomenuta je izložba Mirka Ilića, poznatog hrvatskog dizajnera svjetskog ugleda, Paula Buckleya, art direktora Penguin Booksa i Igsu Liu, art direktorice W.W. Norton  Books & Co., te izložba 50 najljepših knjiga Amerike po izboru AIGA (najstarijeg i najvećeg američkog udruženja dizajnera), skupnog naziva 'Tvornica lijepih knjiga'.

Na Sajmu će se održati premijera projekta BetWeen Darka Rundeka i Isabel, kao i hrvatska premijera filma Turneja Gorana Markovića, koji je već dobio nagradu u Montrealu.

Uz sve ovo, tu je i Festival dječje knjige Monte Librić o kojem smo vam već pisali i na kojem će preko 50 nakladnika izložiti do sad najveći izbor dječjih knjiga, dok će se sama djeca moću upoznati i družiti s poznatim domaćim dječjim autorima Mladenom Kušecom, Zvonimirom Balogom, Helenom i Zvonimirom Bulaja, Mirom Gavranom, Majom Glušević, Hrvojem Hitrecom, Pajom Kanižajem, Sanjom Lovrenčić, Danijelom Načinovićem, Sanjom Pilić, Sanjom Polak i Melitom Rundek.

Knjižne nagrade Kiklop dodijelit će se 10. prosinca 2008. godine u hotelu Histria u 21 sat.

Kao što vidite, ovogodišnji program 14. po redu Sajma knjiga u Puli vrlo je razveden, a sve to, ističu organizatori, zahvaljujući generalnom pokrovitelju CROATIA osiguranju čiji je izvršni direktor na konferenciji za tisak obećao da globalna recesija neće utjecati na sponzorstva u kulturi. Živi bili pa vidjeli.
 

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu