Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književni koktel

Large 1845
Srijeda
27.01.2010.

Najveća knjiga na svijetu prvi će put biti izložena u javnosti. Više od 350 godina star Klencke Atlas, kojeg mora nositi šestoro ljudi, nastao kao poklon Charlesu II, nikad do sada nije bio izložen s otvorenim stranicama, a svoju premijeru imat će ovoga ljeta na izložbi starih mapa i atlasa u British Libraryju. Klencke Atlas zamišljen je kao enciklopedijska geografska suma poznatog svijeta, a sastoji se od 37 velikih karata apsurdnih proporcija – visine 175 centimetara i 190 centimetara širine - kojeg su kralju poklonili nizozemski trgovci i kojeg je ovaj odmah strpao u svoj kabinet čudesa gdje se u anonimnosti skrivao od javnosti do danas. Zanimljivo je da će odmah pored golemog Klencke Atlasa biti izložena i jedna od najmanjih mapa na svijetu, koja se nalazi ugravirana na njemačkom novčiću iz 1773. godine, na kojem je iz ptičje perspektive prikazan Nürnberg. Osim gigantskog atlasa i malene karte na novčiću po prvi put će biti izloženo i više od sedamdeset vrijednih geografskih karata.

***

Christopher Reid osvojio je pjesničku nagradu Costa vrijednu £30.000 za zbirku poezije A Scattering. Inače, zbirka intimnih pjesama koje je Reid posvetio pokojnoj supruzi do sad je prodana u nakladi od samo 1.000 primjeraka, no nagrada Costa, uz nagradu T.S Eliot najcjenjenija pjesnička nagrada, već je sada višestruko povećala prodaju zbirke. Supruga šezdesetogodišnjeg Reida, Lucinda Gane, umrla je 2005. godine od tumora, a zbirka A Scattering govori o tom iskustvu; sastoji se od četiri dijela od kojih je prvi napisan još za života Ganeove na njihovom zajedničkom odmoru na Kreti. Autorica Josephine Hart koja je predsjedala žirijem izjavila je kako je zbirka A Scattering "dobra na granici s genijalnom... u najboljim trenucima na nivou Yeatsa i Browninga".

***

Nakon golemog uspjeha jedinog izdanka Republikanske stranke koji se svojom neukošću, rigidnošću i konzervativizmom može usporediti s Georgeom Bushom – riječ je dakako o Sarah Palin, i njezinih memoara koji su prodavani izvan svake pameti, još jedna slavna republikanka odlučila je iskoristiti slobodno vrijeme kako bi ukoričila svoja sjećanja. Tako se i Condoleezza Rice odlučila na izdavanje memoara u dva dijela, pod nazivom Extraordinary, Ordinary People. Prvi dio, koji će biti objavljen u rujnu, bavit će se njezinim odrastanjem u doba bujanja rasnih napetosti, dok će drugi dio biti posvećen njezinoj političkoj karijeri u kojoj je dogurala do mjesta ministrice vanjskih poslova. 

***

Veliko istraživanje provedeno među britanskim učenicima pokazalo je podatke koji su zgrozili britansku javnost. Naime, istraživanje je pokazalo da velika većina učenika ne samo da ne čita lektiru već da nikada nije čula za većinu klasika, a ako čitaju riječ je o bestselerima poput Harryja Pottera. Tako više od 60% osnovnoškolaca nikad nije čulo za knjigu 20.000 milja pod morem Julesa Vernea, dok je 25% učenika smatralo da se radi o pjesmi The Beatlesa. Tek 15-ak % znalo je da je Melvilleov Moby Dick kit, dok je čak 40% mislilo da je riječ o pop zvijezdi. Za razliku od Moby Dicka i Olivera Twista, za kojeg su mnogi izjavili da misle da je riječ o rezervnom igraču Manchester Uniteda, većina ih je čula za biografiju Davida Beckhama Moja strana, dok su najčitanije knjige o Harryju Potteru J. K. Rowling, kao i Sumrak Stephenie Meyer.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu