Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književni koktel

Large 1882
Srijeda
24.02.2010.

Moguća velika afera je na pomolu ako se na suđenju izdavačkoj kući Bloomsbury Publishing, britanskom izdavaču Harryja Pottera, dokaže da su istinite tvrdnje da je J.K. Rowling zaista preuzela ideje za svoju seriju o malom čarobnjaku od Adriana Jacobsa, odnosno njegove knjige The Adventures of Willy the Wizard. Nasljednici pokojnog Jacobsa podigli su optužbu proteklog lipnja, a prije nekoliko dana je među optužene dodano i ime J.K. Rowling. U optužbi se tvrdi da je Rowlingowa preuzela velike dijelove iz knjige Willy the Wizard direktno ih iskoristivši u svojoj knjizi Harry Potter i Plameni pehar. Rowlingova je izjavila kako "je tužna zbog još jedne besmislene tvrdnje da je Harry kopiran".

"Činjenica je ne samo da nikada nisam pročitala knjigu koju sam navodno kopirala, već nikada nisam niti čula za autora te knjige... Optužbe su ne samo neutemeljene, već i potpuno apsurdne te sam jako razočarana što se ja kao i moj izdavač, Bloomsbury Publishing, moramo suočiti s optužbama i što smo se našli u situaciji da se branimo od nečeg ovakvog. Od suda ćemo zatražiti da odmah razriješi ovo pitanje napada bez ikakve podloge te da se suđenje odmah završi".

U optužbi stoji da je Rowlingova kopirala ključne dijelove kratke knjige The Adventures of Willy the Wizard, među kojima i osnovu u kojoj čarobnjak mora riješiti zadatak u kupaonici u čemu mu asistiraju pomoćnici. No, kako ističu iz Bloomsburyja, Willy nije mladi čarobnjak poput Harryja Pottera i radnja se ne dešava u školi za čarobnjake.

***

Kad smo već kod Rowlingice i njezinog čarobnjaka, recimo da je na veliko iznenađenje Harry Potter potisnut s prvog mjesta najposuđivanijih knjiga u Velikoj Britaniju u zadnjem desetljeću. Još je veće iznenađenje izazvao podatak da ga s prvog mjesta nije potisnuo Dan Brown, inače i sam veteran sudskih postupaka zbog tužbi podignutih za plagiranje, već Jacqueline Wilson, poznata po dječjim romanima Zeznute cure i Cure kasno izlaze. Knjige Jacqueline Wilson u zadnjih deset godina posuđene su čak 16 milijuna puta, odnosno pet tisuća puta dnevno. Na drugom mjestu najposuđivanijih nalazi se autorica bestselera Danielle Steel, a na trećem Catherine Cookson, obje s po 14 milijuna, dok su Josephine Cox (13 milijuna) i James Patterson (11 milijuna) na četvrtom i petom mjestu. Najposuđivanija knjiga je Priča o Tracy Beaker Jacqueline Wilson, koja govori o desetogodišnjoj djevojčici iz sirotišta, a slijede je Harry Potter i zatočenik Azkabana, Harry Potter i Odaja tajni te sporni Harry Potter i Plameni pehar.

***

Prvo izdanje nekog stripa u kojem se pojavljuje Superman, Action Comics br.1, koje prikazuje superheroja kako podiže automobil, prodano je prije nekoliko dana na aukciji za milijun dolara, čime je postavljen i novi rekord u cijeni nekog stripa. Inače, strip je originalno koštao 10 centi, a nije poznat njegov kupac, niti tko ga je prodao. Ova se transakcija nije dogodila u nekoj velikoj aukcijskoj kući već u geekovskoj ispostavi ComicConnect.com, gdje bogati nerdovi-milijarderi, često vlasnici najvećih softverskih kompanija, daju velike novce kako bi došli do najvrjednijih izdanja svojih omiljenih stripova. Stephen Feller iz ComicConnect.com izjavio je samo kako je prodavač čovjek s velikom reputacijom u krugovima kolekcionara stripova, a da je kupac također ambiciozni sakupljač. Kako je rekao John Dolmayan, stripovski freak poznat nekima i kao bubnjar benda System of a Down, Action Comics No.1 je neka vrsta stripovske Biblije. I Dolmayan je prošle godine sudjelovao u kupnji Action Comics No1 i to po cijeni od 360 tisuća dolara. Razlog zašto je ovo izdanje postiglo cijenu od milijun dolara leži u činjenici da ima indeks 8 od 10, što znači da je u savršenom stanju i da nikada nije bio restauriran. "Indeks 8 znači da je riječ je o stripu najveće moguće vrijednosti, dijamantu nad dijamantima", rekao je Dolmayan. Vjeruje se da postoji stotinjak primjeraka ovog stripa, a da se netko odluči na prodaju svoga izdanja treba se čekati godinama.

***

Za kraj kažimo i da je laureat ovogodišnjega 'Goranovog vijenca za ukupan prinos pjesničkoj umjetnosti' Petar Gudelj, dok je nagradu 'Goran za mlade pjesnike', između 69 rukopisa, dobila Irena Delonga iz Sinja za rukopis Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti. Kako je priopćilo Studentsko kulturno-umjetničko društvo 'Ivan Goran Kovačić' nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanom otvorenje 47. Goranova proljeća u nedjelju, 21. ožujka, u Lukovdolu.

"Poezija Petra Gudelja jedna je od osobitijih i osobnijih pojava u suvremenome hrvatskome pjesništvu. Ta je poezija nastajala mimo generacijskih poetičkih proturječja, a realizirala se u jedinstvenome poetozofskom nizu od prve zbirke 'Ruke, suze i čempresi' iz 1956. godine do posljednje od dvadesetak zbirki poezije Zmija mladoženja iz 2007. On iskonskim zazivom i načinom pjesničkoga govora priziva u sebi pjesnika - žreca, onoga koji misli, onoga koji osjeća i, što je najvažnije, osviještena pjesnika koji dobro zna kakav trag njegovo pjesništvo proizvodi u recepcijskome registru intuitivnih čitatelja, i onih probranih i onih koji kritički tumače njegovu poeziju", navodi se u obrazloženju nagrade.

U povjerenstvu koje je odlučivalo o dodjeli 'Goranovog vijenca za ukupan prinos pjesničkoj umjetnosti' bili su: Branimir Bošnjak, Slaven Jurić, Miroslav Kirin, Milorad Stojević i Tvrtko Vuković.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu