Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književni koktel

Large 2208
Srijeda
05.01.2011.

U ponedjeljak, 3. siječnja, u 89. godini preminuo je Fadil Hadžić, jedan od najizvođenijih hrvatskih komediografa, svestrani kulturni djelatnik, filmski redatelj i scenarist, putopisac, novinar, feljtonist i slikar. Teško je nabrojati čime se sve ovaj autor bavio u svojoj dugoj i plodnoj karijeri. Hadžić, rođen 23. travnja 1922. godine u Bileći, studirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu, a tokom svoje duge karijere uređivao je više listova (Kerempuh, Vijesnik u srijedu, Telegram i dr) te objavio dvadesetak knjiga. Osim toga, bio je pokretač i umjetnički rukovoditelj kazališta Jazavac (danas Kerempuh), kazališta Komedija i intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, te jedan od utemeljitelja crtanog filma u Hrvatskoj. Njegova karijera filmaša je također impozantna, a osim kao režiser velikog broja filmova, među kojima je iza sebe ostavio i nekoliko zaista izvanrednih ostvarenja, ostat će upamćen i kao jedan od osnivača filmskog festivala u Puli.

***

Stephenie Meyer, autorica serije bestselera o vampirima i vukodlacima Sumrak, sakupila je više od milijun i pol američkih dolara za američki Crveni križ prodajom svoje knjige The Second Short Life of Bree Tanner. Naime Meyer i njezina izdavačka kuća odlučili su donirati jedan dolar od svakog prodanog primjerka njezine posljednje knjige u SAD-u. Riječ je o njezinoj prvoj i jedinoj knjizi u posljednje dvije godine, koju su obožavatelji tinejdžerske sage o vampirima imali prilike besplatno pročitati u elektronskom izdanju.

***

Američki i britanski mediji izvještavaju kako će se u američkim knjižarama uskoro pojaviti novo, pomalo uznemirujuće izdanje romana Doživljaji Huckleberryja Finna. Ovo remek-djelo Marka Twaina bit će očišćeno svih izraza koje bi Afroamerikanci i Indijanci, odnosno (Native Americans) mogli smatrati uvredljivima. Alan Gribben, stručnjak za djela Marka Twaina, ove zabrinjavajuće izmjene, zapravo običnu cenzuru, nazvao je pukim osuvremenjavanjem. Jedna od riječi koja se više neće moći naći u knjizi jest zloglasni izraz nigger, koji se u Twainovu romanu pojavljuje 219 puta i koji je u vremenu nastanka knjige bio posve uobičajen izraz. U novom izdanju zamijenjena je riječju rob, a sve s ciljem da bi se Doživljaji Huckleberryja Finna približili školskim klupama i ponovno postali dio poželjne dječje literature.

***

Petparačko djelce Dana Browna Da Vincijev kod najprodavanije je djelo u britanskim knjižarama u posljednjih dvanaest godina, pokazali su najnoviji podaci britanskih izdavača. Dan Brown rado će pamtiti prvo desetljeće novog stoljeća budući da njegove knjige dominiraju ljestvicom stotinu najprodavanijih knjiga, zajedno s naslovima J. K. Rowling i Stephenie Meyer. Troje spomenutih autora zauzimaju prvih dvanaest pozicija ove ljestvice.

Da Vincijev kod, objavljen 2003. godine, zauzima uvjerljivo prvo mjesto s čak 4.522.025 prodanih primjeraka, gotovo 700 tisuća prodanih primjeraka više od drugoplasiranog naslova. Osim toga, visoko su pozicionirana i druga njegova djela, Anđeli i demoni, Digitalna tvrđava i Točka prevare. Na drugom mjestu ljestvice nalazi se J. K.Rowling sa prvim od sedam nastavaka serije o Harryju Potteru - Harry Potter i Kamen mudraca, koji je prodan u 3.844.316 primjeraka. No Rowlingova neće biti nimalo razočarana budući da se preostalih šest nastavaka nalazi unutar top deset. Tek nakon toga dolazi Stephenie Meyer s romanom Sumrak na  devetom mjestu. Na trinaestom mjestu, nakon Browna, Rowling i Meyer, nalazi se Alice Sebold i njezin roman Ljupke kosti o duhu ubijene tinejdžerke koja obitelj pokušava vratiti natrag na pravi put, prema kojemu je nedavno snimljen i film.

Roman Muškarci koji mrze žene Stiega Larssona, autora koji je prema podacima britanskih knjižara obilježio 2010. godinu, prodan je u 1.697.425 primjeraka i nalazi se na 17. mjestu ljestvice.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu